Politică

A scăzut numărul voturilor pe listele suplimentare la alegerile locale din 9 Iunie

Alegerile locale din 9 iunie au adus o scădere semnificativă a voturilor pe liste suplimentare față de 2020, mai ales în județele Covasna, Brașov, Harghita, Sibiu și Botoșani.

| Foto: Roxana Maura - monitorulcj.ro | Foto: Roxana Maura - monitorulcj.ro

 

 


Expert Forum (EFOR) a publicat un raport detaliat privind votul pe liste suplimentare la alegerile locale din 9 iunie. 

 


Conform analizei, 2,3% dintre alegători au votat pe liste suplimentare, o ușoară scădere față de 2020. Cele mai multe voturi pe liste suplimentare s-au înregistrat în județele Mehedinți (8,2%), Giurgiu (4,7%), și Caraș Severin (5,35%). 

„Pentru cele două tururi ale alegerilor din 2016 votul pe listele suplimentare a reprezentat conform proceselor verbale 2% (178 mii din 8,8 mil alegători), iar în 2020 a crescut la 2,8% (242 mii din 8,4 mil alegători). Pentru alegerile din 2024 ne-am uitat la datele din SIMPV, iar procentul este de 2,3 (207 mii din 9 milioane alegători), într-o ușoară scădere față de 2020. Nu putem concluziona clar dacă această diferență este cauzată și de limita de 10 aprilie stabilită pentru înregistrarea adreselor de reședință”, se arată în raport.


Raportul arată că cea mai mare scădere în 2024 față de 2020 este în județele Covasna, Brașov, Harghita, Sibiu și Botoșani, pe când în județele fruntașe se păstrează direcția. 

Procent voturi pe listele suplimentare la alegerile din 2020| Sursa: Expert Forum
Procent voturi pe listele suplimentare la alegerile din 2024| Sursa: Expert Forum

În județele fruntașe, direcția s-a menținut, iar procentul maxim de voturi pe liste suplimentare a fost în Mehedinți (8,2%). O decizie importantă a fost luată pe 7 iunie de către Biroul Electoral Central (BEC), la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), privind tipărirea a 19.766 de buletine de vot suplimentare pentru 54 de localități din 8 județe, majoritatea incluse în listele menționate anterior. EFOR a criticat această decizie, afirmând că a fost luată prea târziu, având în vedere termenul limită din 10 aprilie pentru stabilirea reședințelor.


Lista secțiilor de votare cu un procent de voturi pe liste suplimentare de peste 25% include 24 de localități, majoritatea din județul Mehedinți. În unele cazuri, alegătorii și-au stabilit reședința în localități cu case de vacanță, însă EFOR sugerează că ar putea exista și motive politice pentru aceste schimbări. Autoritățile locale sunt considerate a fi la curent cu aceste modificări, iar influența votului pe liste suplimentare poate fi semnificativă în localitățile cu un număr mic de alegători.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024.

Europarlamentare 2024. PSD-PNL obține 33,25% din voturi în județul Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter