Politică

Sondaj. Cine sunt candidați care intră în turul doi al alegerilor prezidențiale și cine are cele mai mari șanse pentru Cotroceni.

Scenarii pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Care sunt candidații cu cele mai mari șanse pentru Cotroceni.

Sondaj. Care sunt candidații cu cele mai mari șanse pentru Cotroceni și intențiile de vot ale românilor|Foto: Administrația Prezidențială a României Sondaj. Care sunt candidații cu cele mai mari șanse pentru Cotroceni și intențiile de vot ale românilor|Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


Cine sunt politicienii români cu șanse reale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din această toamnă? 

Potrivit sondajului Inscop realizat la comanda News.ro, actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale.


CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. Cum îl „văd” românii pe viitorul președinte? Jumătate ar vota un independent în fruntea statului!

Astfel, Geoană are o cotă de 26,7%, plasându-se pe prima poziție, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu - 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi, de liderul SOS România Diana Şoşoacă, liderul PNL Nicolae Ciucă - 11,9% şi de liderul AUR George Simion - 11,2%.

De asemenea, aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot.


Estimare participare alegeri prezidenţiale

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot şi 10 „sigur da” voi merge la vot, 6.2% dintre români au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indică 8, 3.9% - 9 şi 73.4% - 10. 0.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Sursa: INSCOP

Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educaţie superioară şi gulerele albe declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.


Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale – Turul I

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85.8% din total eşantion), 26.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoanăindependent (comparativ cu 23.7% în mai  2024), 17.8% pentru Marcel CiolacuPSD (18,2% în mai), 14.3% pentru Elena LasconiUSR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8,6% din opţiuni), iar 13.4% pentru Diana Şoşoacă - SOS Romania (12,5% în mai). 

Pentru Nicolae CiucăPNL ar opta 11.9% dintre alegători (11,5% în mai), pentru George Simion - AUR 11.2% (13,5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor - UDMR 3.4% (5,5% în mai). 1.2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.


Sursa: INSCOP

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale – Scenarii turul al II-lea

Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 63.7% dintre respondenţi care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% cu liderul PSD.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 63.7% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% pe liderul PNL.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, 54.6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4% pe liderul PNL.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 66.2% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33.8% pe lidera USR.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 58% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 51.6% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48.4% pe lidera USR.

Sursa: INSCOP

„Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opţiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai şi conduce detaşat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat. 

Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care îşi conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanţă de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puţin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Şoşoacă, în uşoară crestere, Nicolae Ciucă în stagnare şi George Simion în scădere. Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majortatea lor notorităţi de 90% sau peste acest procent”, potrivit directorului INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Datele sondajulului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Ultimele Stiri
abonare newsletter