Politică

PSD Cluj, măsuri pentru creșterea veniturilor românilor. „România va deveni cea mai puternică economie din Europa de Sud-Est în următorii ani”.

România trebuie să devină o forță economică în plan regional, iar măsurile de stimulare a economiei și de creștere a veniturilor reprezintă câteva dintre soluțiile propuse de PSD Cluj pentru următorii ani.

PSD Cluj, măsuri pentru creșterea veniturilor românilor. „România va deveni cea mai puternică economie din Europa de Sud-Est în următorii ani”.|Foto: monitorulcj.ro PSD Cluj, măsuri pentru creșterea veniturilor românilor. „România va deveni cea mai puternică economie din Europa de Sud-Est în următorii ani”.|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Măsuri de încurajare a muncii și de creștere a investițiilor în domeniul tehnologic și în cercetare, precum și dezvoltarea producției românești deopotrivă cu simplificarea reglementărilor și a legislației, și creșterea veniturilor românilor sunt câteva dintre măsurile propuse de social-democrații clujeni pentru perioada următoare. 

Consilierul județean Alexandru Cordoș, secretarul executiv al PSD Cluj a enumerat câteva dintre obiectivele macroeconomice și sociale propuse de social democrați ce vor avea un impact direct în economie și vor permite creșeterea venitorulor românilor. 


„România va deveni cea mai puternică economie din Europa de Sud-Est”

„Garanția creșterii veniturilor românilor este asigurată de măsurile demarate deja și de proiectele pe care le vom implementa, cu impact economic și social major. Astfel, România va deveni cea mai puternică economie din Europa de Sud-Est în următorii cinci ani”, a declarat secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI: 
Dezvoltarea infrastructurii, predictibilitate fiscală și susținerea producției locale, printre temele propuse pentru dezvoltarea României. PSD Cluj: „Proiectele Clujului sunt prioritare!”

Potrivit programului de guvernare al PSD, PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare va ajunge la 90% în următorii cinci ani, iar pentru o perioadă de zece ani, va ajunge la o putere de cumpărare de 100%.


Imvestițiile publice vor fi la 120 de miliarde de euro în următorii patru ani. 

Obiectivele sociale vizează ca puterea de cumpărare a românilor să ajungă la media Uniunii Europene, până la finalul anului 2029. 
Salariul mediu brut să ajungă la 2.600 de euro/lună până în 2029, iar salariul minim brut va ajunge la 1.300 euro pe lună. 
Pensia medie – la 810 euro/lună, iar cea minimă la 415 euro, până în 2029. 


„Partidul Social Democrat a demonstrat că, de fiecare dată când a fost la guvernare a găsit acele resurse umane și materiale care să ducă la rezolvarea dificultăților apărute. Astfel, ne propunem să avem investiții majore în infrastructură, ne propunem să reindustrializăm România, toate acestea conducând la creșterea veniturilor. 

Avem proiecte și programe pentru tineri, pentru familii, pentru sistemul de sănătate, pentru sistemul educațional. 
Spre exemplu, proiectul Primul student din familie sau acele centre comunitare de sănătate publică la nivelul comunelor, unde să-și desfășoare activitatea medicii specialiști, inclusiv realizarea punctelor de urgență, 


Măsuri de creștere a veniturilor propuse de PSD Cluj. Foto: Adina Marinca - consilier local PSD Câmpia Turzii; vicepreședintele PSD Cluj - Ioan Oleleu; secretarul executiv PSD Cluj - Alexandru Cordoș; vicepreșdintele PSD Cluj - Remus Lăpușan și președintele PSD Cluj-Napoca - Ovidiu Săcară|monitorulcj.ro   

Aceste elemente sunt garanții că aceste proiecte din Proiectul de țară vor fi realizate. Partidul Social Democrat a demonstrat prin fapte că poate realiza aceste proiecte. Și garanția că aceste programe se vor realiza este faptul că Partidul Social Democrat va avea majoritatea parlamentară și va avea o contribuție semnificativă la activitatea guvernamentală”, a declarat, miercuri, Alexandru Cordoş, consilier judeţean și secretar executiv PSD Cluj în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca. 

Încurajarea muncii și susținerea producției locale

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a semnalat importanța investițiilor din județul Cluj în domeniul infrastructurii rutiere și sanitare, precum și necesitatea susținerii producătorilor locali. Prin reglementarea legislativă și măsuri de susținere a muncii, precum taxarea parială în cazul unui al doilea job, piața muncii din Cluj poate înregistra rezultate atât la nivel național cât și internațional. 

 „Cred că măsurile promovate de Parlament și Guvern trebuie să fie echilibrate și cu așteptările din zona privată, pentru că doar așa putem avea performanță economică. 

Astfel, un aspect important vizează partea de reglementare. Trebuie să fim atenți la salariul minim pe economie, la pensia menimină, să le creștem pentru a reduce discrepanțele sociale. Dar în același timp trebuie să ne gândim și la cei care își doresc mai mult. Un exemplu a indicatorului de reglementare este salariul minim pe economie, majorat la 3.700 de lei, care va continua să crească treptat”, a explicat Remus Lăpușan. 

Aproximativ 1.750.000 de persoane care beneficiază ori sunt angajați cu salariul minim pe economie.

„Pentru a nu avea probleme legate de exodul forței de muncă, trebuie să avem grijă ca salariul minim pe economie să fie în concordanță cu puterea de cumpărare și cu nevoile pe care le are un angajat în viața de zi cu zi. De aceea, Partidul Social Democrat este atent la acest indicator”, a explicat prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan. 

Creșterea veniturilor trebuie corelată cu dezvoltarea economică, iar creșeterea economică trebuie să se bazeze pe producție, nu exclusiv pe consum. 

„Primul lucru pentru a avea creștere economică sănătoasă și creștere bazată pe producție este legat de faptul că trebuie să producem în România. Și trebuie să acoperim acel decalaj din cauza deficitului ridicat. Deficitul poate fi acoperit doar prin producție proprie”, a explicat Remus Lăpușan. 

Creșterea investițiilor în digitalizare și competențe digitale, precum și în cercetare vor produce efecte reale în plan economic. Atragerea și folosirea banilor europeni reprezintă un alt aspect ce va permite o creștere economică sănătoasă. 

De altfel, Remul Lăpușan, prim-vicepreședintele PSD Cluj, a propus și măsuri de încurajare a celor care vor să muncească, prin reducerea taxelor. Astfel, pentru un al doilea job, tinerii ar putea beneficia de taxe reduse. 

„La nivel local, Clujul se va dezvolta în momentul în care vom avea acces mai mare la piața internă și piața externă. În acest sens avem nevoie de infrastructură: conectarea Clujului la A3 prin drumul expres de la Tureni. Realizarea Spitalului Regional de Urgență reprezintă un alt obiectiv major. În momentul în care realizăm aceste investiții, producem plus valoare. 

În Cluj avem mulți tineri și multe persoane active și cred că cei care sunt eficienți și vor să căștige mai mult, trebuie să fia ajutați în moemntul în care își găsesc al doilea loc de muncă. Pentru primul loc de muncă se aplică taxele care sunt în vigoare în prezent, iar pentru al doilea loc de muncă să aplicăm taxe mai mici, iar pentru al treilea loc de muncă să eliminăm taxele. Sunt persoane, inclusiv în zona de IT, tineri din Cluj, care cred că s-ar bucura în momentul în care o asemenea reglementare ar fi impusă și ar aduce beneficii. Taxe reduse pentru cei care vor să muncească ar putea fi o măsură eficientă pentru România”, a eexplicat și prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan. 

Susținere masivă a fermierilor și agriculturii românești, dar și a industriei de procesare

În ceea ce privește zona industriei alimentare și a agriculturii, vicepreședintele ANSVSA Ioan Oleleu, vicepreședinte PSD Cluj,  s-a referit la creșterea veniturilor fermierilor și susținerea producției pentru prețuri mici la consumatorul final. 

„Pentru a scădea costurile coșului zilnic de consum e nevoie să avem alimente în cantitate suficientă și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Avem câteva sectoare unde suntem importatori, precum carena de porc, legumele și fructele. Programul lui Marcel Ciolacu propune investiții masive în ceea privește susținerea industriei de procesare, fie că vorbim de produsele alimentare de origine animală sau non-animală. 

Ca exemplu de bune practici, în prezent funcționează două programe importante: InvestAlim și RomAliment, care au în structură o sumă consistentă privind finanțarea producției procesatoare la nivel național. 

Apoi, plata subvențiilor pentru fermieri și, foarte important, uniformizarea plății fermierilor din România cu cuantumul plăților fermierilor din Uniunea Europeană”, a explicat vicepreședintele PSD Cluj, Ioan Oleleu. 

Pentru susținerea producției legumelor românești, investiția propusă de PSD se ridică la 215 milioane de euro. 

De asemenea, 1,4 miliarde lei sunt prevăzuți din bugetul de stat pentru creșterea producției de carne de porc și pui de către fermele din România. În plus, 1,9 milioane de fermieri din zona montană vor beneficia de 600 de milioane de euro (150 milioane de euro anual) pentru sprijinirea celor 2,1 milioane de exploatații agricole din zona montană, pentru a crește producția agricolă cu minim 15%. 

Dezvoltarea producției BIO din România reprezintă un alt obiectiv important susținut de PSD Cluj. 

Programul de extindere a voucherelor de alimente românești, obținute în România, este un alt proiect promovat de Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA. 

„Ne propunem o susținere fără precedent a agriculturii și fermierilor, dar și a industriei de procesare, precum și combaterea produselor neconforme provenite din import, din zona țărilor terțe”, a explicat Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA.

Aderarea la OCDE și predictibilitatea fiscală 

Avocatul Adina Marinca, consilierl local PSD Câmpia Turzii, s-a referit la importanța aderării României la OCDE și asigurarea predictibilității fiscale. 

„Cred că aderarea României la OCDE ar trebui să fie prioritatea zero pentru România. Odată cu accesul la acest grup de țări, nu doar că dobândim credibilitate la nivel internațional, ci atragem și investitori străini. 

Pentru a avea o calitate a vieții pentru cetățeni, trebuie să avem și servicii de calitate. Prin aderarea la OCDE vom avea acces la politici de guvernare stabile și performante, și aici mă refer inclusiv la educație, justiție, sănătate și administrație publică. 

Toate acestea vor asigura dezvoltarea economiei, iar aderarea la OCDE Trebuie să fie prioritară. 

În ceea ce privește predictibilitate fiscală, aș vrea să mă refer discuțiile din spațiul public cu privire la creșterea taxelor și impozitelor. Guvernul a trimis Comisiei Europene planul fiscal de reducere a deficitul fiscal pe o durată de șapte ani. Ținta este 2031: deficit sub 3%. Este un plan curajos. Nu vorbim doar de menținerea impozitului pe profit, a impozitului pe venit, a TVA-ului, ci vorbim de eficientizarea cheltuielilor publice și a utilizării colectării banilor publici, toate acestea pentru asigurarea stabilității. Prin aceste măsuri, PSD susține IMM-urile, care sunt coloana vertebrală a economiei românești, și vom continua să acordăm toată atenția și susținerea”, a explicat avocatul Adina Marinca, consilier local PSD Câmpia Turzii.  

De asemenea, Ovidiu Săcară, președintele PSD Cluj-Napoca, a subliniat importanța colaborării cu marile confederații sindicale atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivel național. 

„Faptul că Marcel Ciolacu a gestionat la modul personal această relație cu marile confederații sindicale denotă implicit structura acestei secțiuni din programul de guvernare, o secțiune extrem de echilibrată care dă efectiv un orizont de creștere a veniturilor pentru cei care muncesc în România, un orizont favorabil”, a explicat președintele PSD Cluj-Napoca, Ovidiu Săcară. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dezvoltarea infrastructurii, predictibilitate fiscală și susținerea producției locale, printre temele propuse pentru dezvoltarea României. PSD Cluj: „Proiectele Clujului sunt prioritare!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter