Politică
Anul trecut, partidele au primit 387 de milioane de lei de la bugetul de stat. ONG: „Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”.
Scrisoare deschisă adresată Guvernului, Parlamentului și Autorității Electorale Permanente pentru a crește transparența finanțării politice prin măsuri care să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice. „Banii pentru partide rămân o problemă nerezolvată”, semnalează Expert Forum.
În 2024, partidele politice au primit 387 de milioane de lei. ONG: „Banii pentru partide, o problemă nerezolvată” |Foto: monitorulcj.ro
După cum semnalează organizația neguvernamentală Expert Forum, „Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică, unul din punctele slabe ale sistemului nostru, după cum s-a văzut la alegerile eşuate din 2024”, conform Scrisorii deschise adresate de think-tank-ul Expert Forum reprezentanților Executivului, Parlamentului și AEP.
CITEȘTE ȘI:
Câți bani au cheltuit partidele politice pentru alegerile parlamentare: 210 milioane de lei, folosiți de competitorii electorali. Analiză ONG: „Costurile de campanie, mult mai mari decât cele declarate”.
Conform „Ordonanței-trenuleț” aprobate de Guvern, subvenţia alocată partidelor politice se va diminua cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024.
CITEȘTE ȘI:
Ordonanța austerității, publicată de Ministerul Finanțelor: Salariile bugetarilor, îngheţate în 2025. Nu se vor face angajări şi nu se vor majora alocaţiile pentru copii.
Însă, după cum arată sursa citată, reducerea banilor pentru partide reprezintă doar o „cosmetizare” operată de Guvern, sens în care autoritățile în domeniu trebuie să ia măsuri reale pentru a diminua alocările pentru subvenții.
„România iese din anul electoral 2024 cu numeroase semne de întrebare referitoare la legalitatea și corectitudinea modului în care se aduc și se cheltuie banii în politică, la eficiența mecanismelor de control și a coerenței legislative, în contextul în care subvențiile și rambursările pentru campaniile electorale au depășit un miliard de lei”, arată Expert Forum.
Reducerea alocărilor pentru subvenții în 2025
Anul trecut, partidele politice au ajuns după rectificarea din luna septembrie la 387 de milioane de lei. Reamintim că Guvernul Ciolacu a mărit subvențiile, pe ascuns, de la 314 milioane de lei, deși se înregistraseră economii.
CITEȘTE ȘI:
Creșterea subvențiilor pentru partidele politice, criticată de organizațiile neguvernamentale. „Partidele au cheltuit deja 152 de milioane de lei pentru promovare și propagandă”.
„Dacă aplicăm reducerea de 25% la bugetul total s-ar ajunge la 290 milioane de lei. Această valoare rămâne oricum foarte ridicată și nejustificată. Chiar dacă 2024 a fost an electoral, am observat că partidele au folosit subvențiile foarte limitat în campanie, preferând să declare fonduri private, care se rambursează la rândul lor. Așadar, subvențiile nici măcar nu sunt folosite pentru campanii, așadar un buget semnificativ nu este justificat”, potrivit sursei citate.
În acest sens, ONG-ul Expert Forum cere reducerea alocărilor pentru subvenții în 2025.
„Pe lângă reducerea bugetelor pentru subvenții solicităm și responsabilitate din partea partidelor politice în cheltuirea acestor fonduri, precum și controale eficiente din partea Autorității Electorale Permanente”, menționează sursa citată.
În 2024, aproape 60% din fonduri au fost cheltuite pentru presă și propagandă (214 milioane de lei în primele 11 luni ale anului), atât prin contracte netransparente care au șubrezit și mai tare independența presei, dar și în precampanie, pe materiale de propagandă stradală, fără niciun fel de transparență.
Partidele ar trebui să ofere explicații publicului cu privire la contextul în care se realizează și plătesc astfel de campanii, iar AEP ar trebui să se sesizeze dacă fondurile sunt cheltuite contrar legii.
CITEȘTE ȘI:
Călin Georgescu a raportat zero lei cheltuiți în campania electorală. Cheltuielile celorlalți candidați la alegerile prezidențiale sunt de peste 104 milioane lei.
Pentru a putea elimina din riscurile pe care finanțarea politică le aduce în acest moment, Expert Forum propune măsuri de ordin legislativ și instituțional:
*Reducerea bugetului pentru subvenții în 2025.
*Modificarea mecanismului de stabilire a bugetului anual pentru subvenții și reglementarea unor criterii mai previzibile.
*Elaborarea unor fundamentări solide cu privire la modul prin care se stabilesc bugetele anuale pentru subvenții.
*Renunțarea de către guvern la practica nocivă de a modifica bugetele anuale în mod netransparent prin rectificări bugetare și reglementarea situațiilor în care se poate modifica bugetul anual.
*Returnarea la buget a subvențiilor necheltuite la finalul anului.
*Transparentizarea contractelor prin publicarea tuturor prestatorilor de servicii, introducerea de raportări frecvente și marcarea tuturor materialelor de promovare.
*Consolidarea controlului acestor cheltuieli, inclusiv prin verificarea conținutului campaniilor de promovare pe care le desfășoară partidele politice, de către Autoritatea Electorală Permanentă.
*Modificarea regulilor privind propaganda electorală în campanie și perioada de precampanie.
*Consolidarea mecanismelor de verificare a fondurilor private care sunt aduse în campanii și ulterior rambursate.
„În plus, observând precedentele, există o posibilitate foarte mare ca și în 2025 bugetul să fie mărit la loc prin rectificare bugetară”, avertizează organizația Expert Forum.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: