Politică
Subvențiile virate partidelor în ianuarie ajung la 22 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, încasată de PSD.
Opt partide politice au încasat în ianuarie subvenții de aproape 22 de milioane de lei.
22 de milioane de lei obținute de partidele politice din fondul de subvenții, pentru rezultatele de la alegerile parlamentare și locale din 2024|Foto: monitorulcj.ro
Autoritatea Electorală Permanentă a virat, în luna ianuarie, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 21.990.660 lei.
CITEȘTE ȘI:
Anul trecut, partidele au primit 387 de milioane de lei de la bugetul de stat. ONG: „Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”.
Cei mai mulți bani au fost virați către Partidul Social Democrat, în timp ce formațiunile SOS România și POT au obținut peste 3 milioane de lei.
„Partidele au primit în ianuarie 22 de milioane din fondul de subvenții, pentru rezultatele de la alegerile parlamentare și locale din 2024. Noutatea este că vor primi bani și SOS România, respectiv Partidul Oamenilor Tineri. O altă noutate este că AUR va lua mai mulți bani ca PNL, ca urmare a rezultatelor de la alegerile din decembrie”, potrivit informațiilor publicate săptămâna trecută de organizația Expert Forum pe pagina de Facebook.
Cum s-au distribuit banii din subvenții
*Partidul Social Democrat a primit 7.296.317 de lei
*Alianța pentru Unirea Românilor - 4.314.427 lei,
*Partidul Național Liberal - 3.972.366 lei,
*Uniunea Salvați România - 2.819.554 lei,
*Partidul SOS România - 1.875.530 lei
*Partidul Oamenilor Tineri - 1.511.216 lei.
De asemenea, au primit subvenții și Partidul Mișcarea Populară - 103.228 lei și Forța Dreptei - 98.022 lei.
Conform „Ordonanței-trenuleț” aprobate de Guvern, subvenţia alocată partidelor politice se va diminua cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024.
La începutul anului, organizația neguvernamentală Expert Forum semnala că reducerea banilor pentru partide reprezintă doar o „cosmetizare” operată de Guvern, sens în care autoritățile în domeniu trebuie să ia măsuri reale pentru a diminua alocările pentru subvenții.
CITEȘTE ȘI:
Câți bani au cheltuit partidele politice pentru alegerile parlamentare: 210 milioane de lei, folosiți de competitorii electorali. Analiză ONG: „Costurile de campanie, mult mai mari decât cele declarate”.
„România iese din anul electoral 2024 cu numeroase semne de întrebare referitoare la legalitatea și corectitudinea modului în care se aduc și se cheltuie banii în politică, la eficiența mecanismelor de control și a coerenței legislative, în contextul în care subvențiile și rambursările pentru campaniile electorale au depășit un miliard de lei”, arăta organizația neguvernamentală în cadrul unei scrisori deschise adresate reprezentanților Executivului, Parlamentului și AEP.
Anul trecut, partidele politice au ajuns după rectificarea din luna septembrie la 387 de milioane de lei. Reamintim că Guvernul Ciolacu a mărit subvențiile, pe ascuns, de la 314 milioane de lei, deși se înregistraseră economii.
În acest sens, ONG-ul Expert Forum a solicitat reducerea alocărilor pentru subvenții în 2025.
„Pe lângă reducerea bugetelor pentru subvenții solicităm și responsabilitate din partea partidelor politice în cheltuirea acestor fonduri, precum și controale eficiente din partea Autorității Electorale Permanente”, menționează sursa citată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: