Politică
Der Spiegel: „Majoritatea parlamentară din România pregătește «Răscoala corupților»”
Analistul Keno Verseck a publicat în ediția online din 14 iunie a publicației germane Der Spiegel un material dedicat situației politice actuale din România, intitulat „Lupta pentru putere în România. Răscoala corupților”.
După ce constată că România a ajuns o campioană a anti-corupției în Europa centrală și de sud-est, analistul vorbește despre „răscoala” pe care o pregătesc corupții.
„În ultimele luni, în faţa unor clădiri de justiţie din Bucureşti părea că s-au instalat tabere permanente. Procuratura Generală, Înalta Curte şi Direcţia Generală Anticorupţie au fost asediate de zecile de echipamente de transmitere ale televiziunilor, jurnaliştii şi personalul tehnic blocând căile de acces şi intrările. Era la ordinea zilei să se transmită live noul episod al „Scandalului Anti-corupţie”, respectiv expunerea noilor politicieni corupţi sau oligarhi care erau duşi în cătuşe la audieri.
De fapt, ceva remarcabil se întâmplă în România de ceva vreme: ţara a cărei elită era considerată înainte de neatins a devenit un pionier al luptei anti-corupţie în Europa centrală şi de sud-est. De câteva luni se aude zgomotul cătuşelor pentru politicieni de nivel înalt, precum şi pentru oficiali şi oameni de afaceri. Mulţi dintre cei care erau de neatins sunt acum reţinuţi sau se află în arest la domiciliu – fie că aparţin social-democraţilor – partidul aflat la guvernare – fie că sunt membri ai partidelor de opoziţie precum Partidul Naţional Liberal.
Săptămâna trecută, la Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de procuroarea de fier şi fostă jucătoare de baschet în echipa națională Laura Codruţa Kövesi, a fost invitat nimeni altul decât şeful guvernului, Victor Ponta. DNA-ul vrea să îl cerceteze, printre altele, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi falsificare de documente – pe care le-ar fi înfăptuit ca partener la firma de avocatură a prietenului său Dan Şova, care a devenit în cele din urmă ministru şi care, printre altele, a emis facturi fictive pentru servicii care nu au fost efectuate niciodată. Este vorba despre contracte de consultanţă legală pentru două complexe de energie care aparţineau statului.
Pentru elita României aceasta a fost evident picătura care a umplut paharul. Nu numai că Ponta a refuzat să îşi prezinte demisia şi să accepte ridicarea imunităţii sale parlamentare – cea din urmă fiind necesară pentru începerea urmăririi penale împotriva sa – dar majoritatea sa guvernamentală pregăteşte „Răscoala corupţilor”: cu amendamente legislative şi ordonanţe de urgenţă ce ar putea fi promulgate săptămâna viitoare, lupta împotriva corupţiei ar putea fi pusă în dificultate”, relatează Der Spiegel.