Politică

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii

Senatorii din Comisia juridică au votat luni un raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii, proiectul urmând să fie pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului.

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii

Senatorii au votat un raport de admitere cu cinci voturi "pentru” şi patru ”împotrivă".

"ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de graţiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de graţiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data în vigoare a legii ar fi 433, la momentul acesta şi 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani", a spus preşedintele Comisiei juridice Şerban Nicolae.


Senatorul a ţinut să facă o remarcă cu privire la numărul de persoane care ar urma să beneficieze de graţiere.

"Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de către CEDO suficientă. Femei însărcinate nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani şi ar urma să fie graţiate, una", a mai adăugat Şerban Nicolae.


De asemenea, nouă minori ar urma să beneficieze de prevederile legii graţierii.

”Nouă persoane ar urma să beneficieze de graţierea măsurilor educative privative de libertate. E vorba de minori. În total, 1.032 de pesoane ar urma să intre sub incidenţa acestei legi a graţierii”, a mai spus Şerban Nicolae.


În timpul dezbaterilor, grupul parlamentar al USR a propus modificarea legii, astfel încât prevederile să nu poată fi aplicate şi în viitor. Un alt amendament care prevedea ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să fie graţiate, indiferent de durata pedepsei primite a fost propus de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Niciunul dintre amendamente nu a întrunit numărul necesar de voturi.

abonare newsletter