Politică

Emil Boc, dezbatere despre Strategia Europeană pentru Universități în Comitetul European al Regiunilor

Primarul Emil Boc a luat parte la o dezbatere despre Strategia Europeană pentru Universități, alături de Mariya Gabriel, comisarul UE pentru inovare, cercetare și cultură, în Comitetul European al Regiunilor.

 

 


Edilul Emil Boc, în calitate de raportor al Comitetului European al Regiunilor, a participat luni la consultarea cu membrii Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European despre inițiativele politicii de învățământ superior ale UE privind Strategia Europeană pentru Universități.

 


„Autoritățile locale și regionale sunt punctul de contact între guverne și sistemele de educație, fiind în măsură să identifice nevoile proceselor educaționale la nivel local și să creeze politici publice astfel încât calitatea educației să crească. În cadrul intervenției, am punctat necesitatea aptitudinilor digitale pentru cei care intră în câmpul muncii, importanța educației timpurii dar și importanța unor procese educaționale incluzive, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă și să aibă acces la educație. Uniunea Europeană trebuie să sprijine universitățile astfel încât acestea să devină din ce în ce mai implicate în dezvoltarea comunităților în care activeaz”, a transmis Emil Boc.

Clujul, exemplu de bune practici

Primarul a adăugat că municipiul Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în ceea ce privește colaborarea dintre administrația locală și universități, aceasta având un rol esențial în dezvoltarea economică a orașului.


„Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în acest sens, deoarece Universitatea reprezintă unul dintre factorii cheie pentru dezvoltarea durabilă la nivel local. Colaborarea dintre universitățile clujene și ecosistemul local joacă un rol esențial în dezvoltarea economică bazată pe cunoaștere, transformarea digitală, dimensiunea verde sau parteneriatele interinstituționale din municipiul Cluj-Napoca. De asemenea, orașul nostru este primul din România unde activează un cluster de educație: C-Edu - un instrument colaborativ de lucru între ecosistemul educațional și administrația publică”, a adăugat Boc.

Până în 2025, Uniunea Europeană propune realizarea Spațiului European al Educației. Utilizarea fondurilor europene, stabilirea unor indicatori educaționali măsurabili precum colaborarea între nivelul european, pe de o parte, și nivelul național/ local, pe de altă parte, sunt factori esențiali în vederea realizării Spațiului European al Educației (EEA).


Șase dimensiuni, urmărite de UE în viitorul educației

EEA (European Education Area) se va dezvolta pe marginea a șase dimensiuni, care reprezintă viziunea Uniunii Europene pentru viitorul educației:

- Calitate în educație și formare;
- Incluziunea și egalitatea de gen;
- Tranziția verde și digitală;
- Profesori și formatori;
- Educație superioară;
- Dimensiunea geopolitică.


Această inițiativă urmărește creșterea calității procesului educațional și atingerea unor obiective cheie precum: consolidarea rezultatelor educaționale, promovarea valorilor comune și facilitarea recunoașterii reciproce peste granițe a diplomelor obținute de elevii și studenții europeni.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor: „Investiția în educație este cea mai sigură întrucât este lipsită de grija falimentului”

 

abonare newsletter