Politică

Dragoș Pîslaru (USR), raportor în PE pe Rezoluția pentru Tineri: „Riscul de șomaj, de 2 ori mai mare la tinerii sub 30 de ani”

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru a fost desemnat raportor pe Rezoluția pentru Tineri în Parlamentul European.

 

 


„Am o nouă misiune în Parlamentul European: am fost desemnat raportor pe Rezoluția pentru Tineri. (...) Comisia Europeană pregătește pentru 2022, Anul European al Cooperării Europene pentru Tineret, o serie de măsuri și noi propuneri care să îi ajute pe cei mai afectați de criză și pandemie să depășească acest moment plin de provocări. Și îmi doresc ca acesta să fie un moment de acțiune, de investiții și de noi soluții europene adresate lor”, a transmis Pîslaru.

 


Ce face un raportor al Parlamentului European?

De câte ori sosește la Parlament o propunere legislativă, comisia care se ocupă cu subiectul propunerii întocmește o recomandare pe care o vor vota toți eurodeputații. Comisia numește un eurodeputat pentru întocmirea raportului. Acesta, cunoscut sub numele de raportor, consultă grupurile politice și experți în domeniu, uneori în cadrul unor audieri publice. Pe baza informațiilor primite, deputatul sau deputata scrie un raport, cu modificări, care este votat în comisie, apoi în plen, de către toți eurodeputații.

În cazul de față, ocuparea și problemele sociale ale tinerilor sunt subiectul raportului, obiectivul Uniunii Europene fiind să asigure locuri de muncă sau de practică profesională și internship pentru absolvenții oricărei forme de educație formală sub 30 de ani.


„Tinerii au fost puternic afectați de pandemie. În Europa, riscul de șomaj pentru această generație este de două ori mai mare decât pentru cei peste 30 de ani, iar instabilitatea educației le-a restrâns sever accesul la dezvoltarea de competențe atât de necesare pe piața muncii. Este un moment critic”, a arătat europarlamentarul.

De ce avem nevoie de o Rezoluție pentru Tineri?

Implicarea tinerilor, incluziunea socială și corelarea mai bună a competențelor cu piața muncii sunt doar câteva dintre obiectivele pe care UE trebuie să le urmărească, susține europarlamentarul Dragoș Pîslaru.


„Există deja mai multe inițiative la nivel european, precum Garanția pentru Tineri, dar până la soluții reale pentru toți cei care au nevoie de ajutor mai e cale lungă. Avem nevoie de o mai bună coordonare, de mai multe investiții țintite, de conectarea cu Planurile Naționale de Redresare și Reziliență PNRR, de o corelare mai bună a competențelor cu piața muncii a prezentului, dar mai ales a viitorului. Europa nu își mai poate permite ca talentul să fie risipit, să existe excluziune socială sau lipsă de implicare în rândul tinerilor săi”, a arătat acesta.

Oportunități pentru tinerii sub 30 de ani

Tinerii sub 30 de ani sunt o categorie vulnerabilă pe piața muncii, însă anul 2022 va fi începutul unui lung parcurs, la capătul căruia statele membre UE trebuie să se asigure că, într-un termen rezonabil de la intrarea în șomaj sau de la absolvirea unei forme de educație formală, fiecare tânăr sub 30 de ani are acces la una dintre aceste oportunități:


– primește o ofertă de calitate de angajare;

– primește o ofertă de continuare a educației;

– primește o ofertă de intrare în ucenicie;

– primește o ofertă de efectuare a unui stagiu.

„A investi acum în capitalul uman al tinerilor europeni va contribui la adaptarea economiilor Europei la provocările viitorului! Statele vor avea astfel posibilitatea de a ține pasul cu schimbările demografice și, totodată, să adere pe deplin la era digitală și la creșterea numărului de locuri de muncă în cadrul economiei verzi”, a afirmat europarlamentarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter