Politică

Trei „victorii” pentru fermierii români în Parlamentul European. Exportul de animale vii spre alte țări nu va fi interzis

Președintele PNL Cluj și europarlamentarul Daniel Buda transmite că în urma dezbaterilor în Parlamentul European a reușit alături de Carmen Avram să obțină trei victorii care securizează viitorul fermierilor români și garantează bunăstarea animalelor.

Beneficii obținute în Parlamentul European pentru fermierii români. Beneficii obținute în Parlamentul European pentru fermierii români.

„Interesele fermierilor români și ale sectorului zootehnic au fost apărate în urma unui vot crucial, care s-a dat joi, 2 decembrie, în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului. Cea mai mare reușită este faptul că, în pofida presiunilor uriașe și constante, s-au respins tentativele de interzicere a exportului de animale vii spre țări din afara Uniunii Europene, precum și de limitare a transportului în interiorul UE.

Prin urmare, potrivit documentului final, fermierii își pot continua business-ul, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor, în special din partea celorlalți actori implicați în lanțul de distribuție și transport. Printre aceste măsuri se numără prevederi legate de respectarea temperaturii optime în interiorul mijlocului de transport”, a declarat Daniel Buda.


Ce alte beneficii au fost obținute pentru fermierii români?

A doua reușită este reprezentată de faptul că sectorului zootehnic îi este oferită oportunitatea unei tranziții - deschisă, fără limite de timp obligatorii, sprijinită financiar - către un model de business mai profitabil pentru fermieri. Acest model se bazează pe un comerț cu valoare adăugată, constând fie în exportul de carcase și/sau de material genetic, atunci când e fezabil, fie în produse procesate și abatorizate la nivel local, explică europarlamentarul.

„De aceea, toate acestea presupun dezvoltarea unor rețele locale și regionale de abatoare pe teritoriul României. Aceasta tranziție ar putea duce la o creștere a bunăstării atât a animalelor, cât și a fermierilor, precum și a consumatorilor, aceștia din urma având acces la un lanț de distribuție scurt și produse locale proaspete”, a transmis Buda.


De asemenea, în urma dezbaterilor și audierilor în Comisia privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), s-a reușit introducerea în textul final a unor prevederi ferme privind elaborarea unui studiu de impact riguros și a continuării cercetării în domeniu, astfel încât revizuirea legislației să se bazeze pe informații certe, măsuri realiste și rezultate benefice sectorului.

CITEȘTE ȘI:

Daniel Buda: „Transportul animalelor vii către țările terțe trebuie să continue”

Ultimele Stiri
abonare newsletter