Sănătate

Ce urgențe apar în sala de operație? Medic din Cluj: „Dacă inima bate foarte încet, chiar se poate opri” Intervenție VIDEO

Medicul rezident pe ATI Paul Oargă ne explică ce urgențe pot să apară în sala de operație din cauza unei anestezii și cum se previn sau tratează.

Medicul rezident pe ATI Paul Oargă ne explică ce urgențe pot să apară în sala de operație / Foto: captură ecran YouTube - dr. Paul Oargă Medicul rezident pe ATI Paul Oargă ne explică ce urgențe pot să apară în sala de operație / Foto: captură ecran YouTube - dr. Paul Oargă

 

 


În timpul unei anestezii la spate pot să apară diverse complicații, unele mai ușoare, altele mai îngrijorătoare.

Paramedicul și medicul rezident pe ATI dr. Paul Oargă vorbește despre aceste urgențe care pot să apară în sala de operație, dar și despre modul în care medicii acționează în aceste situații.


De asemenea, medicul rezident a publicat și o intervenție filmată în sala de operație, când a apărut o complicație din cauza anesteziei la spate.

„Astăzi suntem din nou în sala de operație și vorbim despre complicațiile anesteziei la spate și o să vedem o situație de urgență pe care am avut-o în sala de operați și cum am răspuns la ea. Acest tip de anestezie îl folosim și la pacienta gravidă care dorește să nască prin operație de cezariană sau care, din diferite motive, nu poate să nască natural”, a explicat Oargă.


Principalele complicații în sala de operație

Principalele complicații care pot apărea la rahianestezie sunt următoarele, potrivit medicului rezident Paul Oargă:

  • durerea de cap (care tinde să apară la persoanele mai tinere, la persoanele de sex feminin și la persoanele mai slăbuțe cu indice de masă corporală mai redus): „Nu e nici o problemă pentru că o contracarăm. Este o complicație destul de frecventă pe care o contracarăm cu antiinflamatoare, îi spunem pacientului să nu-și ridice capul decât în momentul în care i se dezmorțesc picioarele. Asta ajută să prevină apariția durerii de cap. Și o cafea poate să ajute în prevenirea sau tratarea durerii de cap”, a explicat dr. Paul Oargă.
  • o complicație care apare extrem de rar sunt leziunile neurologice de nervi de la nivelul măduvei spinării: „Apar foarte, foarte rar în momentul în care noi facem anestezia la un anumit nival, mai jos, riscurile sunt foarte, dacă nu complet, reduse. Durerea de spate este o durere care apare tranzitor, nu apare tot timpul, dar care se rezolvă pe termen scurt”, a spus medicul rezident.
  • bradicardia (scăderea frecvenței cardiace) și hipotensiunea (scăderea tensiunii arteriale) sunt alte complicații care pot să apară în sala de operație: „Sunt complicații pe care, noi ca anesteziști, le detestăm. Dar suntem pregătiți să le combatem cu medicamente, cu diferite procedee, cu intervenții rapide pe care o să le vedeți și în clipul de astăzi”, a spus Oargă.

Medic: „Dacă inima bate foarte încet, chiar se poate opri”

În videoclipul publicat de Paul Oargă se poate vedea ce se întâmplă în sala de operație când apare o astfel de complicație. De această dată este vorba despre bradicardie, adică scăderea frecvenței cardiace, dar medicii au gestionat bine situația.


„Înainte de fiecare intervenție nu există să nu avem un abord venos. Prin acesta putem să administrăm orice fel de medicație, să prevenim complicații și să le tratăm (...) A fost o scurtă perioadă în care a trebuit să intervenim prompt pentru a evita orice fel de complicații mai severe, pentru că dacă inima bate foarte încet aceasta chiar se poate opri și poate să apară chiar stopul cardiac, lucru pe care, vă dați seama, nu ni-l dorim și pe care îl prevenim tot timpul. Pacientul a făcut bradicardie, dar nu pentru că a ajuns anestezicul local acolo, ci pentru că există și alte reflexe care apar în momentul în care puncționezi săculeții care învelesc măduva spinării pentru că da, ea este protejată de niște învelișuri.

În momentul în care intri prin acele învelișuri se poate produce un mecanism reflex care duce la scăderea frecvenței cardiace, ceea ce s-a și întâmplat în clipul de astăzi”, a explicat Oargă.


Cum se face anestezia la spate?

Medicul rezident a explicat, pe larg, și cum se administrează anestezia și cum își face efectul:

„Măduva spinării plutește într-un lichid. În interiorul canalului vertebral se află un lichid care cumva protejează măduva spinării. Se numește lichidul cefalorahidian și creierul plutește în acest lichid. Cumva el se continuă ca într-un tub continuu până jos de tot.  

Avantajul este că măduva spinării se termină la nivelul lombar și atunci noi făcând acea injecție sub nivelul măduvei spinării, dar la nivelul lichidului cefalorahidian, prin amestecarea cu lichidul cefalo-rahidian putem să controlăm și poziția pacientului și atunci tot anestezicul nostru local putem să-l urcăm până la nivelul măduvei spinării la care noi ne dorim. Acolo se face un blocaj complet a acestor structuri nervoase, până la un anumit nivel. Poți să-l urci până la nivelul gâtului dacă vrei, dar nu facem asta pentru că ar compromite complet funcție respiratorie și cardiacă a pacientului.

Ajungem aici la complicația de care vă spuneam înainte, de scăderea frecvenței cardiace, adică bradicarie, și hipotensiune. La nivel toracic, între vertebrele T4 și T5, există niște centrii cardio-acceleratori. Acolo este controlată frecvența cardiacă și tensiunea indirect. Dacă anestezicul nostru local ajunge până la acel nivel există riscul ca pacientul să facă bradicardie și hipotensiune. Prima senzație care dispare în momentul unui bloc anestezic, cum îi spunem noi, este cea pentru temperatură. De asta putem verifica, apropiind un corp rece la nivelul picioarelor unde teoretic ar trebui să avem acest bloc, și comparând la nivelul umărului, unde nu ar trebui să avem acest bloc, și atunci pacientul o să simtă rece aici, dar la picioare o să simtă mai cald sau mai puțin rece.

Următoarea senzație care dispare este cea pentru durere pe care ne dorim foarte mult să o blocăm (sensibilitate dureroasă) și ultima care este blocată este cea pentru mișcare, adică incapacitatea pacientului de a-și mișca picioarele (anestezia motorie).”

CITEȘTE ȘI:

Paralizie după anestezie? Medic clujean: „Risc mai mare să mori singur în propria casă.” VIDEO în acțiune în sala de operație

Nadim Al Hajjar, chirurg și profesor la UMF Cluj: „În sala de operație, detaliile fac diferența“

abonare newsletter