Sănătate

Paralizie după anestezie? Medic clujean: „Risc mai mare să mori singur în propria casă.” VIDEO în acțiune în sala de operație

Foarte multă lume este speriată de anestezia la spate, iar multe povești despre cum poți să paralizezi după ce ți-a fost administrată sunt spuse frecvent. Ei bine, un medic clujean ne arată ce se întâmplă în sala de operație și dezminte acest mit.

Paralizie după anestezie? În acțiune în sala de operație. Medic clujean: „Risc mai mare să mori singur în propria casă”/ foto: captură ecran - canal YouTube Dr. Paul Oargă Paralizie după anestezie? În acțiune în sala de operație. Medic clujean: „Risc mai mare să mori singur în propria casă”/ foto: captură ecran - canal YouTube Dr. Paul Oargă

 

 


Dr. Paul Oargă, medic rezident pe Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) în Cluj-Napoca, a filmat un videoclip în timpul a două rahianestezii, adică anestezii făcute la spate.

 


Există un mit pe care cu toții îl știm, conform căruia după această anestezie riscăm să rămânem paralizați. Acest lucru este fals, ne spune dr. Oargă în videoclip.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Vreau să vorbim despre o anestezie de care multora ne este frică: anestezia la spate sau rahianestezia. Avem o frică nefondată de acul acela mare care intră în coloană. Nu este un ac mare, e chiar foarte subțire. În general, acceptăm rahianestezia ca o anestezie mai sigură decât anestezia generală: ai contact tot timpul cu pacientul și nu manipulezi calea aeriană. Ce înseamnă asta? Pacientul e tot timpul cu tine, respiră singur și nu trebuie să preiei respirația mecanic cu ajutorul aparatului de anestezie, care ar trebui să respire pentru el în momentul în care facem o anestezie generală”, a explicat medicul la începutul clipului video.


Risc mai mare să mori în propria casă, decât după anestezie

De asemenea, pentru a evidenția cât de „banală” este, de fapt, o rahianestezie, medicul rezident a comparat-o cu statul acasă.

El spune că există un risc de peste 10 ori mai mare să mori când stai în propria casă, decât să rămâi paralizat sau chiar să mori după ce medicul ți-a făcut o anestezie la spate:


„Există o contraindicație absolută la rahianestezie și anume refuzul pacientului. Ca să pun totul în perspectivă, riscul să decedezi în propria casă este de 1 la 11.000. Riscul să rămâi paralizat sau, mai rău, să decedezi din cauza unei rahianestezii este între 1 la 55.000 și 1 la 140.000. Deci este de peste 10 ori mai sigur decât să stai în propria casă. Hai să vedem cum au suportat pacienții rahianestezia. Vă spun că foarte bine. A fost foarte confortabilă și la finalul intervenției au fost mai mult decât fericiți”, a continuat dr. Paul Oargă.

Cum se face anestezia?

Totodată, dr. Paul Oargă ne explică treptat, în timp ce face anestezia unui pacient, care sunt pașii pe care îi urmează medicii în aceste situații.

De la dezinfecție, până la momentul în care pacientul este pus pe masa de operație și pregătit de intervenția chirurgicală, dr. Oargă relatează cum se desfășoară anestezia și cum se asigură doctorii că pacientul este în regulă:

„Vedeți cu câtă atenție desfacem fiecare material, în mod steril. Colegul meu asistent care îmi servește consumabilele este atent să nu atingă, sub nicio formă, ceea ce este în interior care este considerat steril. Avem și substanța dezinfectant și începem dezinfecția spatelui. Betadina pe care o folosim este, într-adevăr, rece când vine în contact cu pielea. 

Avem nevoie ca pacientul să stea cu bărbia în piept, umerii aplecați în față, spatele să fie în continuare drept, dar să fie scoasă în evidență porțiunea inferioară a spatelui.  Apoi caut reperele osoase. Vreau să intru între două vertebre cu un ac foarte subțire până ajung într-un loc în care există lichid cefalorahidian. Acesta este un lichid care se află în jurul măduvei spinării, dar este un pont aici. Mai jos de spațiul L1, L2, nu mai există măduva spinării și acolo o să intru cu acul. Nu am cum să intru în măduva spinării. 

Bineînțeles, trebuie să facem și o anestezie locală înainte și anesteziez pielea și ligamentele vertebrale. Astfel, pacientul nu simte absolut nimic în momentul în care intru cu acel ac la nivelul spațiului rahidian. Vedeți în video că pacientul nu tresărește deloc, nu simte durere. Dacă anestezia pe care am făcut-o la nivelul pielii a fost ok, în momentul acesta pacientul nu simte durere.”

Monitorizarea pacientului, foarte importantă

După ce dr. Paul Oargă a făcut anestezia, primul lucru pe care îl face este să arunce lucrurile contaminate: „eu personal le arunc ca să nu existe niciun risc ca cineva să se înțepe, în primul rând, apoi să contaminăm alte structuri.”

După acest pas, medicul monitorizează pacientul pentru a vedea la ce nivel a ajuns anestezia și cum se simte:

„Anestezia aceasta se instalează de jos în sus și prima senzație care dispare este cea de rece sau cald. Atunci merg cu o compresă cu alcool - alcoolul, în contact cu pielea, se evaporă și are nevoie de căldură ca să se evapore. În momentul acela, pacientul simte rece. Jos, la nivelul picioarelor însă nu o să simtă, pentru că acolo a dispărut. Și urc, urc până unde pacientul simte din nou rece și acolo este nivelul anesteziei mele. Nu vreau să urc cu anestezia prea sus. Din acest motiv trebuie să îl monitorizez tot timpul pentru că la nivelul coloanei toracice există niștre centri cardio acceleratori. Sunt niște centri care ne mențin, nouă, frecvența cardiacă și tensiunea arterială. Sunt foarte importanți și nu vreau ca acel bloc anestezic să urce până la acest nivel. Trebuie monitorizat foarte bine, este o responsabilitate imensă a medicului anestezist”, a explicat medicul.

Când este nevoie, medicii îi mai administrează pacientului și puțină medicație sedativă, anxiolitică, adică o medicație care te face să te liniștești și să nu mai ai așa emoții.

De asemenea, la începutul videoclipului, dr. Paul Oargă atenționează că această filmare (și altele pe care le postează) nu înlocuiește sfatul medical profesional, diagnosticul sau tratamentul oricărei patologii, și le recomandă persoanelor să se adreseze medicului său pentru orice întrebare și să nu ignore sfatul medical al acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată. Paramedic din Cluj: „Stomatologii trebuie să fie pregătiți” VIDEO

Cum știi că ai cheag la plămâni? Paramedic din Cluj: „Există mulți factori de risc: sarcina, anticoncepționale, Covid” VIDEO

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

abonare newsletter