Sănătate
Poți fi conștient și să te doară în timpul anesteziei generale? Medic din Cluj: „Apare mai des la începutul sau finalul operației” VIDEO
În timpul unei operații, chiar dacă ai fost anesteziat total există anumite riscuri la care ești supus. Un pacient chiar poate să fie conștient sau să simtă ce se întâmplă, însă acest lucru se întâmplă rar. Un medic rezident pe ATI din Cluj explică ce factori de risc există și care sunt modalitatățile de prevenție sau tratare a acestui fenomen.
Poți fi conștient și să te doară în timpul anesteziei generale? / Foto: captură ecran YouTube - dr. Paul Oargă
Paul Oargă, paramedic pe SMURD și medic rezident pe ATI în Cluj-Napoca, vorbește într-un videoclip postat pe YouTube despre diferența dintre realitate și un „film de Hollywood” când vine vorba despre riscurile din timpul unei operații, după ce pacientului i s-a făcut o anestezie generală.
El explică dacă poate un pacient să simtă durere sau să audă tot ce se întâmplă și să nu se poată mișca în timpul unei operații și ce fac medicii când apar riscuri de acest fel.
Câteva efecte adverse care chiar se întâmplă, pe care ni le spune medicul rezident, sunt amețeală, frisoanele, durerea de cap sau durerea de gât (de la sonda de intubat). În schimb, să simți ceva sau să fii conștient în timpul operației se întâmplă foarte rar:
„După o anestezie generală cel mai frecvent suntem amețiți, frisonăm, ne doare capul, ne doare un pic gâtul. Acestea sunt efecte adverse normale după o anestezie generală și relativ frecvente. În schimb, partea de conștient în timpul intervenției chirurgicale se întâmplă foarte rar și variază de la faptul că poate îți aduci aminte ceva ce s-a vorbit în sala de operație, până la faptul că ai simțit durere în timpul intervenției chirurgicale. Acea stare de conștiență apare mai frecvent la începutul și la finalul operației.”, a spus Paul Oargă.
Conștient în timpul unei operații - factori de risc
Să fii conștient în timpul unei operații se poate întâmpla, dar nu la oricine. Este un fenomen care se apare extrem de rar.
Însă, acesta poate să apară în timpul unei intervenții complicate, la persoane cu mai multe boli grave sau care sunt consumatoare cronice de alcool:
„Există câțiva factori de risc pentru acest fenomen:
- Nu toată lumea are același risc de a păți acest lucru. În primul rând, există niște factori care țin de intervenția chirurgicală. Orice intervenție chirurgicală de traumă, de urgență, cezariană de urgență, te pune la risc pentru conștiență. Dacă ești un pacient cu multe boli debilitante, boli cardiace sau pulmonare, în stadiu avansat, acest lucru te pune la risc pentru acest fenomen. Dacă ești consumator cronic de alcool ești la risc.
- Există chestiuni care țin de anestezie, cum este și aparatul de anestezie. Fiind un echipament, acesta se poate defecta. Se întâmplă extrem, extrem de rar.
- Un ultim punct care poate influența acest fenomen este blocajul neuromuscular sau paralizia musculară de care avem nevoie în timpul intervențiilor chirurgicale pentru a crea condiții optime de lucru. Adică mușchiul acela trebuie să fie relaxat ca cei care te operează să poată să vadă structurile bine, să nu fie incomodați în niciun fel și să poată realiza operația. De asta avem nevoie să paralizăm musculatura, inclusiv cea respiratorie, dar toată musculatura striată, adică mușchii scheletici, trebuie paralizați ca să avem condiții de lucru”, a explicat Oargă.
Despre blocajele neuromusculare, medicul rezident ne spune că este cea mai frecventă cauză de conștiență în timpul operației. „Într-adevăr, blocantele neuromusculare sunt cea mai frecventă cauză de conștiență în timpul intervenției chirurgicale. Dar nu îți face griji, înainte de a te trezi o să inversăm acest blocaj neuromuscular (această paralizie). Pentru cei la care le administrăm blocante neuromusculare mai avem niște aparate pe care le punem pe mână care ne testează gradul blocului neuromuscular - cât de paralizat este mușchiul.”
Cum prevenim acest fenomen?
Cu toate că situații de acest fel pot să apară în timpul unei operații, există metode prin care ele pot fi tratate sau chiar prevenite. Din acest motiv medicul anestezist are un rol foarte important în sala de operație:
„Ne ajutăm de toate echipamentele pe care le avem. Tensiune, frecvență cardiacă, saturație, blocajul neuromuscular și foarte, foarte important, cât la sută din aerul pe care îl expiră acesta este gaz anestezic. Avem niște praguri foarte determinate. Adică eu știu clar că trebuie să am cel puțin doi la sută, să zicem la un bărbat de 40 de ani fără prea multe probleme medicale. Trebuie cel puțin 2% din aerul pe care îl expiră el să fie gaz anestezic. Dacă nu este, o să cresc cantitatea de gaz anestezic pe care i-o livrez ca să doarmă, să nu simtă nimic, să fie complet anesteziat.
Să zicem, dacă teoretic ai fi sub anestezie generală și ai simți, primul lucru care s-ar întâmpla ar crește tensiunea arterială, ar crește frecvența cardiacă și noi am vedea lucrul acesta. În cel mai rău caz, ai începe să lăcrimezi, iar acest lucru se poate vedea. De asta monitorizăm constant pacientul. Cam una la o mie de intervenții chirurgicale prezintă acest fenomen”, a relatat Paul Oargă.
În final, Paul Oargă a evidențiat faptul că în filme acest fenomen este exagerat și exploatat pentru a produce frică: „Pun totul într-o perspectivă greșită. Am făcut acest clip pentru a înlătura mitul acesta că se întâmplă frecvent, că te doare și nu te poți mișca sau că e îngrozitor, o să îți aduci aminte și rămâi cu sechele tot restul vieții. Lucrul ăsta se întâmplă foarte rar”, a adăugat paramedicul.
CITEȘTE ȘI: