Sănătate

Emanuel Ungureanu în fața Clinicii „Dominic Stanca”: „Domnule Rafila, acesta este un coteț, poate fi o pușcărie”. VIDEO

Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, îl atacă într-o postare pe Facebook pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu starea precară în care se află Clinica de Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca.

Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, îl atacă într-o postare pe Facebook pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu starea precară în care se află Clinica de Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca/ FOTO: captură ecran video Emanuel Ungureanu/Facebook Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, îl atacă într-o postare pe Facebook pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în legătură cu starea precară în care se află Clinica de Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca/ FOTO: captură ecran video Emanuel Ungureanu/Facebook

 

 


Cuvinte dure aruncate de deputatul USR Emanuel Ungureanu din fața Clinicii de Ginecologie II, la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a filmat acoperișul clădirii Stanca și spune că „Stanca" din Cluj-Napoca „nu este o maternitate adevărată, ci un loc unde mamele și bebelușii își riscă viața”.

 


„Rafila și cotețele cu termopan!

Domnule Rafila, acesta este un coteț, poate fi o pușcărie, NU un spital adevărat! Această clădire NU mai poate fi reabilitată!


Clinica «Stanca» din Cluj-Napoca NU este o maternitate adevărată, ci un loc unde mamele și bebelușii își riscă viața. Această clădire, NU mai poate fi văruită.

Clujul și celelalte orașe ale României au nevoie de maternități noi, nu de clădiri putrede, vechi, la care să se pună termopane la jeg! Vrem spitale noi, nu cârpeli cu firme de partid! Ați înțeles, domnule Rafila? Vă este lene să faceți spitale noi din PNRR? Plecați. 


V-ați tras 21 de milioane de euro pe consultanță din contractul cu OMS, plecați. Ați încercat să blocați planul național de cancer? O probă uriașă de cinism! Este de ajuns! DEMISIA!”, a spus Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a arătat starea Clinicii Ginecologie II din exterior.


„Acum doi ani am făcut un lanț uman și am atras atenția autorităților locale că acesta este un coteț. Pereții din interior unde nasc femeile din Cluj și nu numai, sunt putreziți (…) Este o clădire veche de peste 100 de ani, care este praf și pulbere, a cărei canalizare este putredă (…) Este o maternitate dintr-un oraș cu pretenții, un oraș definit de primarul ei ca fiind de 5 stele. Aici își riscă viața bebeluși și mame. De ce? Să-i explicați domnului Rafila de ce nu se poate reabilita clădiri mai vechi de 50 de ani, pentru că aici nu poți în fiecare salon câte o baie. Mamele se infectează la băile comune și își infectează bebelușii. Aici au murit bebeluși cu zile, infectați cu bacterii multi-rezistente. Ce vedeți în spatele meu este ANMCS care înseamnă Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Instituția a acreditat această clădire, coteț…puteți să-i spuneți cum vreți, dar nu este spital (…) Deci domnul Rafila spune că această clădire poate fi reabilitată și pereții tratați bacteriologici, problema nu sunt doar pereții exterior, în acte apare ca o clădire reabilitată. Dar mucegaiul de pe pereți spun altceva. Acoperișul este putred”, a adăugat Emanuel Ungureanu.

Ce răspunde conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj?

Reporterii monitorulcj.ro au cerut un punct de vedere de la conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj (SCJU) privind starea clădirii „Stanca”. Tavanul Clinicii Ginecologie II a fost modernizat în urmă cu 15 ani.

„Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie II are toate avizele și autorizațiile necesare desfășurării activității. Majoritatea  proiectelor de investiții din ultima perioadă au vizat amenajări în interiorul secției și  dotarea cu aparatură medicală și echipamente moderne (turn laparoscopic, incubatoare, ecografe, stație de sterilizare). S-a reușit reabilitarea în totalitate a compartimentului de terapie intensivă, igienizarea blocului operator, amenajarea și punerea în funcțiune a unei zone pentru spitalizarea de zi, reabilitarea instalației de oxigen și gaze medicinale . Printr-o investiție importantă, s-a reușit schimbarea în totalitate a sistemului de termoficare, proiect finalizat în urmă cu două săptămâni. La toate acestea se adaugă reamenajarea curții interioare.

Ultima reabilitare a învelitorii, tâmplăriei exterioare și a tencuielii a avut loc cu 15 ani în urmă. În momentul de față se pregătește reamenajarea sălii de nașteri, din fonduri proprii și cu ajutorul sponsorilor.

Conducerea spitalului este preocupată de asigurarea condițiilor necesare desfășurării în deplină siguranță a actului medical. Proiectele de dezvoltare  privind înființarea de noi maternități depășesc posibilitățile și atribuțiile spitalului.”, a declarat pentru monitorulcj.ro conducerea SCJU.

Rafila susține că bacteriile nu intră în pereţi

Ministrul Sănătăţii a afirmat, sâmbătă, că reabilitarea spitalelor este posibilă şi dacă acestea se află în clădiri vechi, cu condiţia să fie făcută corect. Alexandru Rafila susține că bacteriile nu intră în pereţi și că problemele se găsesc la instalaţiile sanitare, care de obicei adăpostesc aceste microorganisme, şi la faptul că spitalele din România nu au saloane cu un pat, unde riscul de infecţie scade.

„Eu sunt microbiolog, (...) chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii (...) bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a declarat Rafila, sâmbătă, la Digi 24.

 

CITEȘTE ȘI:

Rafila susține că bacteriile nu intră în pereți și nu contează că avem spitale vechi: „Dacă faci o reabilitare corectă, e perfect!”

Emanuel Ungureanu în fața Institutului de Transplant Renal Cluj-Napoca: „Rafila, faci pușcărie tu și ai tăi dacă moare cineva aici”

O clujeancă învinovățește Gine 1 pentru o infecție cu o bacterie puternică. „A fost ca un FILM DE GROAZĂ!”

Reacția Spitalului Județean Cluj în cazul infecțiilor nosocomiale de la Ginecologie 1: „Prematuritatea în sine este o situație extrem de gravă”. Copilașii au fost născuți înainte de termen, fără imunitate

IMAGINI ÎNFIORĂTOARE la GINECOLOGIE 1! Lenjerie de pat ruptă, murdară și pansamente neschimbate. FOTO

Clinica Neonatologie II din Cluj-Napoca, dotată cu echipamente pentru copii născuți prematur: „Vor ajunge sănătoși acasă” VIDEO

abonare newsletter