Sănătate

Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit, la fel de dăunătoare pentru plămâni ca infecția cu COVID-19

Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit sunt la fel de dăunătoare pentru plămâni ca și infecția cu COVID-19, avertizează medicii.

Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit sunt la fel de dăunătoare pentru plămâni ca și infecția cu COVID-19/ FOTO: pixabay.com Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit sunt la fel de dăunătoare pentru plămâni ca și infecția cu COVID-19/ FOTO: pixabay.com

 

 


Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt simulare cu cele de la COVID - dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei, a declarat, joi, pentru Agerpres, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, în contextul Zilei Naţionale fără Tutun.

 


„Cert este că am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecţiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID. La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menţionează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturaţie scăzută şi relatează un consum destul de recent - până în trei luni. Nu avem date statistice şi studii legate de efectele pe care aceste produse le au pe termen lung. (...) Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID - cu dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei şi cu apariţia acestor modificări”, a declarat medicul pentru sursa citată anterior.

Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit, nocive pentru adolescenți

Potrivit managerului, în perioada următoare, folosirea tutunului încălzit şi a dispozitivele electronice va deveni principala provocare pentru sănătatea plămânului la tineri şi la adolescenţi.

„În a treia zi de joi din luna noiembrie, la nivel naţional, marcăm Ziua Naţională fără Tutun pentru că ne dorim să atragem atenţie publicului asupra efectelor nocive ale fumatului, deoarece, pe lângă consumul clasic de tutun, dispozitivele electronice şi cele cu tutunul încălzit încep să acopere o paletă mult mai largă de utilizatori. Din păcate, este o problemă care va deveni în următoarea perioadă principala provocare pentru sănătatea plămânului la tineri şi la adolescenţi. Este mesajul pe care cei care comercializează aceste produse vor să îl reţinem (că sunt mai puţin periculoase aceste produse - n.red.), însă dacă ne uităm la datele statistice din 2020 o să vedem că CDC a confirmat 2.807 cazuri de persoane care au avut leziuni pulmonare ca urmare a utilizării acestor ţigări electronice şi a vapingului şi au fost înregistrate 68 de decese”, a subliniat medicul.


Medicul, îngrijorat de profilul fumătorilor din România

Beatrice Mahler consideră îngrijorător profilul fumătorului român.

„Dacă ne referim la o particularitate pe care o precizează Eurostat şi care din punctul meu de vedere este îngrijorătoare, este profilul fumătorului român: persoanele cu cea mai mare adicţie de fumat sunt cu studii medii, urmate de cele cu studii superioare, iar pe ultimul loc sunt persoanele cu maximum 8-10 clase. În Uniunea Europeană, profilul fumătorului este cel al persoanelor cu studii medii, urmate de cele cu studii până în zece clase iar cei cu studii superioare au cel mai mic procent de persoane care utilizează ţigările sau alte produse din tutun”, a mai spus managerul.


 

CITEȘTE ȘI:

Sancțiuni dure pentru magazinele care vând ţigări şi băuturi alcoolice MINORILOR. Amenzile ajung până la 20.000 de lei

STUDIU. 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani

abonare newsletter