Sănătate

Cazuri de îmbolnăvire simultană de gripă și coronavirus în România. „Pacienții acuză dureri crunte”

În România au fost înregistrate primele cazuri de infecții simultane cu gripă și coronavirus. Durerile provocate de infecția concomitentă sunt extrem de puternice, avertizează medicii.

Infecții simultane cu gripă și coronavirus în România/captură foto Depositphotos.com Infecții simultane cu gripă și coronavirus în România/captură foto Depositphotos.com

 

 


În județul Cluj au fost confirmate 243 de cazuri de gripă, dintre care 30 au fost raportate într-o singură săptămână. 

Autoritățile au anunțat, săptămâna trecută, stare de alertă epidemică în România, în condițiile creșterii numărului de cazuri de gripă și de afecțiuni respiratorii. 


La nivel național au fost deja semnalate primele cazuri de flurona, cum este numită infecția simultană cu virusul Sars-Cov-2 și virusul gripal. 

Potrivit specialiștilor, este prima epidemie de gripă de la începutul pandemiei Covid-19. 


CITEȘTE ȘI: 
Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”

„Ne confruntăm cu prima epidemie de gripă de la începutul pandemiei de COVID și era de așteptat să apară și cazuri de infectare simultană cu cei doi viruși”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, manager la „Matei Balș”, pentru Libertatea.ro

„Durerile sunt înfiorătoare”

În cazul unei infecții simultane, simptomele se multiplică, potrivit medicilor infecționiști, iar afecțiunile evoluează în paralel. 


„Am observat în cazurile care au ajuns la noi un efect sinergic. 

Avem două boli, A și B, iar în cazul simptomelor, nu putem vorbi despre A+B, ci mai degrabă despre AxB. 


Simptomele nu se cumulează, ci se multiplică.

Două boli, cu simptome asemănătoare, dar care evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare”, a explicat doctorul Cătălin Apostolescu. 

Din păcate, din cauza simptomelor puternice, pacienții infectați simultan cu virusul gripal și Sars-Cov-2 necesită spitalizare. 

„Toți pacienții diagnosticați cu flurona au necesitat spitalizare. 

Din fericire, niciun pacient nu a dezvoltat forme severe, nu am avut situații care au pus viața în pericol. Toți au fost externați”, a adăugat medicul. 

Tratamentul administrat pacienților este bazat pe antivirale specifice. 

Românii, sfătuiți să respecte măsurile de prevenție

Pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul gripal, dar și cu Sars-Cov-2, medicii recomandă respectarea măsurilor de prevenție precum evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție, spălarea corespunzătoare a mâinilor. 

O nouă subvariantă de coronavirus ar putea deveni dominantă în Europa, potrivit avertismentului experților germani. 

După cum semnala recent ministrul Sănătății Alexandru Rafila, vârful infecțiilor respiratorii în România va fi atins în următoarele săptămâni, în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

În cazul elevilor, care au reluat cursurile după vacanța de iarnă, luni, 9 ianuarie 2023, ministerul Sănătății a impus o serie de reguli cu caracter preventiv, în condițiile creșterii numărului de infecții cu virusul gripal, precum triajul zilnic, aerisirea periodică a spațiilor de studiu, utilizarea măștii de protecție în situațiile în care se impune. 

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creşterea circulaţiei virusurilor: „Vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze”

Alertă epidemică de gripă în România! Rafila: „Vârful infecțiilor, atins între 15 ianuarie -10 februarie”

Elevii revin la ore după vacanța de iarnă. Regulile ce trebuie respectate în contextul alertei de gripă

Noua variantă de COVID-19 care ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele săptămâni: „Va deveni varianta dominantă ”

243 de cazuri de gripă, confirmate în Cluj! Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii, la nivel național

abonare newsletter