Sănătate

Producătorii de medicamente din România dau asigurări că au capacitatea de a acoperi nevoile din sezon (P)

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, a avut în cursul zilei de 10 ianuarie o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuităților medicamentelor care conțin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) și antibiotice (amoxicilină + acid clavulanic).

Au fost prezenți aproximativ 20 de producătorii locali și internaționali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice. De asemenea, s-a explicat faptul că toți fabricanții de medicamente au crescut producția acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine față cererii. Consumul lunar de soluții pediatrice de ibuprofen în noiembrie și decembrie a fost de circa 550 mii de cutii, cel de soluții pediatrice de paracetamol de circa 300 mii de cutii iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creștere cu circa 50% față de aceeași perioadă a anului 2021. Capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali și internaționali de medicamente este de peste 600 mii de cutii de soluție pediatrică de ibuprofen, peste 500 mii de cutii soluție pediatrică de paracetamol și de peste 2 milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate așadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon.

S-a subliniat încă o dată nevoia de comunicare corectă în ceea ce privește existența foarte multor mărci care conțin substanțele amintite și recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găsește într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor. În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de denunirea comercială, conțin aceeași substanță activă cu eficiență, calitate și siguranță dovedite. Un alt aspect important care a fost menționat în întâlnire a fost acela de a se comunica cu privire la evitarea achiziționării si stocării din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuități reale. Există stocuri suficiente în așa fel încât nu este necesară achiziția și utilizarea decat în caz de nevoie și, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor și antibioticelor.


Aceste întâlniri vor continua, săptămânal dacă este nevoie, pentru a avea în permanență o imagine asupra stocurilor de medicamente și a cantităților suplimentare care trebuie să fie fabricate.
Dr Dragoș Damian
Director Executiv PRIMER

CITEȘTE ȘI:

PRIMER trage un puternic semnal de alarmă: “O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând de pe piață (P)

PRIMER: „Problema aprovizionării cu gaze ar putea provoca consecințe negative fără precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esențiale” (P)

abonare newsletter