Sănătate

Bolile respiratorii, a doua cauză de mortalitate la copiii sub 4 ani. Multe decese, survenite din malformații, leziuni și otrăviri

A doua cauză de mortalitate la copii sub 4 ani o reprezintă bolile aparatului respirator. România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 5,6 la mia de copii născuți vii (față de 3,3 - media europeană), fiind urmată de Bulgaria și Slovacia.

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană / Foto: Salvați Copiii România România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană / Foto: Salvați Copiii România

 

 


Bolile respiratorii continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală. Potrivit datelor INS, în 2021, dintre 1.233 de decese la copii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de boli respiratorii (inclusiv COVID-19).

 


379 dintre aceste decese au fost cauzate de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri.

România are o rată a mortalității infantile imensă

În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1.000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.


Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% dintre localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au destui.

Multe fete și femei de la țară (din medii rurale defavorizate) recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru a ține evidența și monitorizarea adecvată a sarcinii și așteaptă până când situația lor se înrăutățește.


Din 1.233 de decese la copii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de boli respiratorii / Foto: Salvați Copiii România

TU cum poți să ajuți?

Pentru ca viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

„Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani din cauza crizei pandemie, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situației din țară și a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secțiilor de pediatrie și de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generație. În cadrul acestui program-cheie al Salvați Copiii România, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”, s explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.


CITEȘTE ȘI:

131 de copii sub 1 an au murit în patru ani în Cluj! Cauzele principale și ce măsuri se iau - TOATE gravidele ar trebui să știe

Microscop care ajută la depistarea rapidă a melanomului, adus la SCJU Cluj: „Scade mortalitatea. E extraordinar pentru pacienți”

Ultimele Stiri
abonare newsletter