Sănătate

După ani de promisiuni, încep să se miște lucrurile la Spitalul Regional Cluj. Licitația pentru construirea lui are loc în martie

Licitația pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj va fi lansată până la finalul lunii următoare, adică martie – aprilie 2023. Șantierul pentru cel mai mare spital din regiunea de Nord-Vest ar putea fi deschis în vara acestui an.

Martie 2023 - lansarea licitației pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj/captură foto: spitalregionalcluj.ro Martie 2023 - lansarea licitației pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj/captură foto: spitalregionalcluj.ro

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că realizarea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe pe parcursul acestui an

 


Spitalul Regional Cluj, realizat în mai multe etape

Construcția Spitalului Regional Cluj va fi etapizată, potrivit unui grafic aprobat de autorități. 

Însă, până la concretizarea detaliilor legate de deschiderea efectivă a șantierului, oficial, lansarea licitației pentru prima fază a lucrărilor este estimată pentru finalul lui Martie 2023. 


Pachetul de lucrări pentru prima etapă cuprinde:

  • Lucrări pentru relocarea/protecția utilităților
  • Lucrări pentru excavări (sistematizare și incintă)
  • (2.1) Execuție perete mulat și zid de sprijin parcare exterioară
  • (2.2) Săpătură generală
  • (2.3) Epuismente
  • Organizarea de șantier
  • Alte lucrări propuse de Prestator, cu supunerea spre aprobarea Achizitorului, potrivit datelor actualizate de autorități. 

Licitația pentru a doua fază a lucrărilor este proiectată pentru luna august 2023 (cel târziu).


CITEȘTE ȘI:

Construcția Spitalului Regional Cluj ar putea demara în noiembrie 2023, printr-o „procedură accelerată”

Astfel, conform celor mai optimiste scenarii, construcția spitalului ar începe în 2023, cu o durată efectivă de execuție de patru ani de zile. 

„Spitalul Regional din Florești a fost preluat la Ministerul Sănătății, noi suntem parteneri, ne ocupăm și noi și insistăm și facem tot ce ține de noi. 


Din ceea ce știu eu, și acolo sunt avansați cu proiectarea și execuția, în sensul că în luna martie se va termina proiectarea și vor da drumul la execuție. Dacă se întâmplă asta și vor da drumul atât de repede acolo, proiectul e rupt în două, partea de fundații și partea de construcții în roșu sunt prinse într-o licitație, iar celelalte lucrări, respectiv finisaje, dotări, sunt prinse în altă licitație

Dacă se va reuși semnarea contractului, licitația o face ministerul, nu o facem noi, dar dacă se va reuși semnarea contractului în acest an, atunci putem spune că și acela e un proiect care intră în linie dreaptă. 

Banii sunt dați dintr-un împrumut, din ce știu eu, dintr-un împrumut BEI (Banca Europeană de Investiții – n.r) pe care România l-a făcut pentru cele patru spitale regionale”, declara, în ianuarie 2023, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Centura metropolitană, conectată la Spitalul Regional

Noul Spital Regional de Urgență Cluj SRU va fi centrul de nivel terțiar al rețelei de spitale din Regiunea NV, preluând din activitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca și ale altor părți ale rețelei de urgență cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT.

Recent, administrația locală a lansat licitația pentru primul tronson din centura metropolitană a Clujului.

În prima etapă de realizare a proiectului este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca în etapa a doua să fie realizată și conexiunea cu Autostrada Transilvania.

„Este vorba de un tronson de aproximativ 2 km, în care vom lărgi drumul la șase benzi, unde vor fi piste pentru biciclete și, de asemenea, vor fi benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun și pentru urgențele de la Spitalul Regional.

Acest drum de legătură va face mai facil accesul și la Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Practic, cu această licitație, noi rezolvăm și accesul la Spitalul Regional, cu o pasarelă peste drumul național. 

Este primul tronson de centură metropolitană pe care l-am lansat, cu o valoare de 20,7 de milioane de euro”, declara la finalul lunii trecute viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio.

Ministerul Sănătății a desemnat, anul trecut, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. 

Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. 

Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

În 2027, noul spital ar trebui să devină operațional.

CITEȘTE ȘI:

Ce se mai aude de Spitalul Regional Cluj? Construcția ar putea începe în acest an!

Proiectul Spitalului Regional Cluj mai are nevoie de cinci avize pentru implementare. Construcția este prevăzută în perioada 2023-2027

Primul tronson al centurii metropolitane a fost scos la licitație. Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter