Sănătate

Patronatul Medicilor Stomatologi din România: „Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației!”

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) atrage atenția asupra unor probleme cu care se confruntă medicii stomatologi din România.

În câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi, atrage atenția Patronatul Medicilor Stomatologi din România. FOTO: Depositphotos.com În câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi, atrage atenția Patronatul Medicilor Stomatologi din România. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Mâine, 9 februarie este Ziua Internațională a Stomatologului. Cu această ocazie Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) atrage atenția asupra unor probleme stringente cu care se confruntă  medicii stomatologi din România și care dacă nu vor fi soluționate cât mai curând vor avea repercusiuni asupra sănătății pacienților în viitorul apropiat și asupra sistemului medical.

 


În câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi, atrage atenția Patronatul Medicilor Stomatologi din România, într-un comunicat de presă. Taxele către stat și cele peste 20 de contracte și avize pe care medicii stomatologi, proprietari ai cabinetelor, sunt obligați să le suporte pentru a-și desfășura activitatea profesională îi descurajează pe tinerii la început de drum să practice această profesie, iar pe mulți stomatologi îi determină să renunțe la profesie sau să plece la muncă în străinătate, transmite PMSR.

„Tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor”

Reprezentanții Patronatului Medicilor Stomatologi din România sunt de părere că statul român nu susține această ramură medicală, ci, dimpotrivă, impune mai multe poveri fiscale și birocratice prin măsuri de ordin legislativ care nu reflectă nevoile acestora. Birocrația și taxele se răsfrâng asupra pacienților prin tarifele practicate de medicii stomatologi, nevoiți să-și acopere astfel cheltuielile și timpul alocat pentru a completa avizele și actele cerute de diverse instituții ale statului.


Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS, mai arată Patronatul Medicilor Stomatologi din România.

„În mare parte, tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor utilizate în tratament. În prezent, plafonul lunar stabilit de CNAS este insuficient pentru a oferi servicii stomatologice adecvate. Suma contractată de cabinetele stomatologice este mult sub nivelul sumelor contractate de alte specialități  medicale, dar taxele de evaluare sunt aceleași și pentru un cabinet de stomatologie cu un decont lunar de 4.000 lei (maxim posibil pentru un medic specialist în mediul urban) și pentru alte specialități medicale”, a declarat dr. Anda Tiron, Secretar General al Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în București.


Satele și orașele mici, „ocolite” de stomatologi

Satele și orașele de dimensiuni mici din România se confruntă cu un deficient major de medici stomatologi. mai atrage atenția Patronatul Medicilor Stomatologi din România. Aproximativ 80% dintre medicii stomatologi din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților. 

„România scoate pe piață, în fiecare an, peste 1.000 de medici stomatologi în plus față de nevoile existente. Majoritatea aleg să-și desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și al satelor. Populația României și posibilitățile financiare ale românilor sunt în scădere, ceea ce duce la o adresabilitate scăzută, în condițiile în care numărul medicilor stomatologi crește anual. Este necesară o  legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistența stomatologică și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în Timișoara.


Propuneri pentru autorități

Patronatul Medicilor Stomatologi din România vine cu 7 propuneri către autoritățile române: 

  1. Simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice
  2. Stabilirea anuală a numărului de studenți la facultățile de profil în concordanță cu statistica reală de medici stomatologi cu liberă practică avizați și cu cerințele de pe piața muncii.
  3. Instituirea de programe naționale de sănătate orală de către Ministerul Sănătății, în special de prevenție.
  4. Alinierea tarifelor decontate de CNAS la nivelul prețurilor actuale ale materialelor și aparaturii minime obligatorii din dotare.
  5. Stabilirea unor plafoane care să ajute pacienții care contribuie la sistemul național de asigurări de sănătate să-și rezolve problemele de sănătate orală.
  6. Reducerea taxelor de avizare la CNAS proporțional cu valoarea plafonului și cu a deconturilor pentru celelalte specialități 
  7. Programe de finanțare și stimulare a instalării medicilor  stomatologi și de alte specialități către zone în care serviciile medicale și stomatologice nu sunt accesibile unui număr mare de cetățeni. 

,,Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației. Vrem să facem în primul rând medicină, dar să putem să ne dezvoltăm profesional și să ne creștem business-ul. În acest moment sunt afectate într-o pondere mare cabinetele stomatologice mici, cu un singur medic. Facem un apel către autorități că avem nevoie de un cadru legal suportabil și ancorat în realitate și de susținere, altfel lucrurile se vor agrava. Se vor închide foarte multe cabinete stomatologice și pacienții nu-și vor mai permite accesul la servicii stomatologice ”, a avertizat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România.

În momentul de față în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private. Cei mai mulți dintre medicii stomatologi sunt în București - 6.557 și cei mai puțini în județul Călărași - 94, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România. 

Numărul medicilor stomatologi crește de la an la an, după cum arată o situație a Institutului Național de Statistică, potrivit căreia în 2020 numărul medicilor stomatologi a crescut cu 10% față de 2019 și cu 25% față de 2011. 

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cercetători ai UMF Cluj, finaliști la Gala Cercetării Românești. Un absolvent a primit premiu special pentru „excelență la nivel mondial”

Ultimele Stiri
abonare newsletter