Sănătate

4 pacienți au scăpat de tratamente chinuitoare datorită medicilor clujeni! 4 transplanturi, într-un timp foarte scurt: „Au fost ore intense”

Medicii clujeni au realizat într-un timp foarte scurt două intervenții de prelevare și patru transplanturi renale. Patru pacienți au scăpat de tratamente chinuitoare și au primit o nouă șansă la viață.

Cursă contracronometru pentru viață / Foto: Agenția Națională de Transplant Cursă contracronometru pentru viață / Foto: Agenția Națională de Transplant

 

 


În ultima săptămână, la nivel național, 12 oameni foarte bolnavi au fost salvați prin transplant:

În această săptămână încărcată de puternice semnificații spirituale și la sfârșitul căreia se va sărbători Ziua Națională a Transplantului, 12 oameni pot spune că trăiesc o  minune, primind cel mai prețios dar: VIAȚĂ! A fost o cursă contracronometru pentru viață,  în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv  au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Despre emoțiile echipelor medicale care au căutat și găsit soluții salvatoare. Despre durerea și generozitatea familiilor care au dăruit viață. Toți sunt eroii  care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în  speranţă!  #DA pentru VIAȚĂ!”, a transmis Agenția Națională de Transplant.


La Institutul Clinic de Urologie și Transplant (ICUTR) Cluj, sub coordonarea Conf.Dr. Florin Elec, patru pacienți au scăpat de chinuitoarele ședințe de dializă, în urma intervențiilor de transplant renal. Au fost ore intense pentru întreg colectivul ICUTR Cluj, realizând într-un timp foarte scurt două intervenții de prelevare și 4 transplanturi renale. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism zi şi noapte, indiferent de ziua din calendar” - Agenţia Naţională de Transplant.

Cursă contracronometru pentru viață

Trei familii îndurerate, din București, Baia Mare și Satu Mare, au fost de acord ca durerea lor infinită să o transforme într-un alt început pentru bolnavi a căror unică șansă era un transplant. „Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim din inimă acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor semeni o șansă la viață”, a mai transmis Agenția de Transplant.


Ștafeta pentru viață a început marți,  la Spitalul Clinic de Urgență București, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală și-a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți. Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale ale IUBCvT Tg. Mureș, condusă de Dr. Marius Harpa pentru cord și I.C.  Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki pentru ficat și Dr. Mihai Dobra pentru rinichi

Miercuri, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, familia îndurerată a unei copile de 16 ani, decedată în urma unui tragic accident rutier, a oferit altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe. Pentru intervențiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni - pentru ficat, ICUTR Cluj - pentru rinichi și IUBCvT Tg. Mureș – pentru cord. 


Aproape concomitent, la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală,  a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi şi au fost de acord să doneze organele rudei lor. Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie au oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi  care aşteptau un transplant hepatic sau renal”, relatează cei de la Agenția Națională de Transplant. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele IC Fundeni pentru ficat și ICUTR Cluj pentru rinichi. 

În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele ATI și de coordonare transplant ale celor trei spitale, prima verigă din lungul lanț al speranței, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. „Apreciem dedicarea echipelor ATI  și de coordonare transplant de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – Prof.Dr. Ioana Grințescu, Conf. Dr. Liliana Mirea, Dr. Rosana Turcu, de la Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare – Dr. Andrei Mureșan, Dr. Adriana Stoicovici și de la Spitalul Județean Satu Mare – Diana Bianca Goia, Dr. Vitalie Moroșanu. Efortul lor a fost preluat  mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, laborator.  Mulțumită efortului și măiestriei lor, 12 pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant cardiac, hepatic sau renal.”


Transplant / Foto: Agenția Națională de Transplant 

„Astfel, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, echipa condusă de Prof.Dr. Horațiu Suciu a readus în cursa vieții doi tineri; un pacient de 30 de ani și o tânără de 24 de ani au beneficiat de intrevețiile salvatoare de transplant cord. La Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, condus de Prof.Dr. Irinel Popescu trei pacienți au primit o nouă șansă la viață datorită maratonului de intrevenții de transplant hepatic, realizate cu succes în această săptămână. Intervențiile salvatoare au fost realizate de echipa de chirurgi condusă de Prof.Dr. Vladislav Brașoveanu, cu sprijinul echipei ATI coordonată de Prof. Dr. Dana Tomescu. Având în vedere vârsta donatoarei de la Baia Mare, s-a putut realiza procedura de split hepatic de către echipa condusă de Prof.Dr. Vladislav Brasoveanu, urmată de implantarea lobului drept la o femeie adultă de 34 de ani cu ciroza hepatică de la virus B si D, cu suportul ATI asigurat de Prof. Dr. Dana Tomescu, Conf. Dr. Mihai Popescu si dr. Mihaela Olita. Lobul hepatic stâng a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu», unde a fost transplantat unui copil de 6 ani cu ciroza hepatică de către echipa chirurgicală condusă de Conf.Dr. Laura Bălănescu, împreună cu echipa I.C. Fundeni condusa de Prof.Dr. Vladislav Brașoveanu și suport ATI - Dr. Ruxandra Fota. În același timp, echipele de profesioniști ale Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni, au adus șansa la o viață normală pentru alți 2 pacienți, intervențiile de transplant renal fiind realizate de  echipele chirurgcale conduse de Dr. Cătălin Baston și Constantin Gângu” - Agenția Națională de Transplant.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

Tânăr clujean de 30 de ani în stare gravă, salvat prin transplant de inimă! A fost internat de nenumărate ori în spital la Cluj și Târgu Mureș

Ultimele Stiri
abonare newsletter