Sănătate
Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci cartofi prăjiți
Consumul frecvent de alimente prăjite este puternic asociat cu un risc mai mare de anxietate și depresie.
Cartofi prajiți și un burger pe farfurie. Foto: Pixabay
Consumul ridicat de alimente prăjite influențează anxietatea și depresia din cauza tulburării metabolismului lipidelor și a neuroinflamației.
În special acrilamida, care este un contaminant reprezentativ în alimentele prăjite, elucidând astfel și mai mult modul său de acțiune toxicologic.
Expunerea pe termen lung la acrilamidă induce comportamente asemănătoare anxietății și depresive prin neuroinflamația mediată de stresul oxidativ și dezvăluie mecanismul de bază pe care calea de semnalizare a PPAR mediază tulburarea metabolismului lipidelor indusă de acrilamidă în creier.
Potrivit unui studiu pe o populație cu 140.728 de persoane, a arătat că consumul frecvent de alimente prăjite, în special consumul de cartofi prăjiți, este puternic asociat cu un risc cu 12% și, respectiv, cu 7% mai mare de anxietate și depresie, potrivit antena3.ro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: