Sănătate
Ne putem pupa animalele de companie? Riscul transmiterii unei boli e mic, dar real
Cel mai bine este să nu vă lăsați câinele sau pisica să vă lingă fața și să vă spălați întotdeauna pe mâini după ce vă jucați cu animalul de companie sau după ce îi curățați excrementele.
Femeie care pupă un câine pe bot. Foto: Pexels
În timp ce deținerea unui animal de companie este legată de numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, animalele noastre de companie pot, de asemenea, să găzduiască boli infecțioase care uneori pot fi transmise și nouă. Pentru majoritatea oamenilor, riscul este scăzut.
Pentru alții, cum ar fi persoanele însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit, prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la animale. Așadar, este important să cunoașteți riscurile și să luați măsurile de precauție necesare pentru a preveni infecțiile, este sfatul specialiștilor dintr-un reportaj The Guardian.
Ce boli pot purta animalele de companie?
Bolile infecțioase care trec de la animale la oameni se numesc boli zoonotice sau zoonoze. Se știe că mai mult de 70 de agenți patogeni ai animalelor de companie sunt transmisibili la oameni.
CITEȘTE ȘI: Animale agitate și speriate de pasionații de motociclete, în pădurile din Cluj. „Bestiile cu ATV se mișcă repede și scapă de jandarmi”
Zoonozele pot fi transmise direct de la animalele de companie la oameni, cum ar fi prin contactul cu saliva, fluidele corporale și fecalele, sau indirect, prin contactul cu obiecte precum așternut, sol, alimente sau apă contaminate.
Câinii și pisicile sunt rezervoare majore de infecții zoonotice (ceea ce înseamnă că agenții patogeni trăiesc în mod natural în populația lor) cauzate de viruși, bacterii, ciuperci și paraziți. În regiunile endemice din Africa și Asia, câinii sunt principala sursă de rabie, care se transmite prin salivă.
De asemenea, câinii poartă în mod obișnuit în gură și în salivă bacteria Capnocytophaga, care poate fi transmisă oamenilor prin contact apropiat sau prin mușcături.
Zoonozele asociate pisicilor includ o serie de boli care se răspândesc pe cale fecal-orală, cum ar fi giardioza, campilobacterioza, salmoneloza și toxoplasmoza. Acest lucru înseamnă că este deosebit de important să vă spălați pe mâini sau să folosiți mănuși ori de câte ori manipulați litiera pisicii.
De asemenea, pisicile pot transmite uneori infecții prin mușcături și zgârieturi, inclusiv boala zgârieturilor de pisică, care este cauzată de bacteria Bartonella henselae.
Păsările, broaștele țestoase și peștii pot, de asemenea, să transmită boli
Nu doar câinii și pisicile pot transmite boli la oameni. Păsările de companie pot transmite ocazional psitacoza, o infecție bacteriană care provoacă pneumonie.
Contactul cu broaștele țestoase a fost legat de infecții cu Salmonella la oameni, în special la copiii mici.
Un studiu din Țările de Jos a constatat că jumătate dintre proprietari au permis animalelor de companie să le lingă fața, iar 18% au permis câinilor să le împartă patul.
Într-un caz, o femeie din Japonia a făcut meningită din cauza unei infecții după ce a sărutat în mod regulat fața câinelui ei.
Sfaturi să nu te îmbolnăvești
Există o serie de bune practici de igienă și de creștere a animalelor de companie care vă pot reduce riscul de a vă îmbolnăvi.
- Spălați-vă pe mâini după ce vă jucați cu animalul de companie, după ce îi manipulați așternutul, jucăriile sau după ce le curățați fecalele.
- Nu permiteți animalelor de companie să vă lingă fața sau rănile deschise.
- Supravegherea copiilor mici atunci când se joacă cu animalele de companie
- Păstrarea animalelor de companie în afara bucătăriei (în special a pisicilor care pot sări pe suprafețele de preparare a alimentelor).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: