Sănătate

Românii NU au bani să-și trateze cariile, iar 90% din stomatologi lucrează la PRIVAT. Medic din Cluj: „În alte țări, fiecare pacient are câteva manopere plătite de stat”

Medicii stomatologi fac apel la autorități să finanțeze mai mult medicina dentară, ale cărei servicii românii le plătesc cu greu. În timp ce în România acordă un buget mic unui medic pentru toți pacienții săi, în UE bugetul este strict direcţionat per pacient.

Serviciile stomatologice, prea scumpe pentru români / Foto: Emil Boc - Facebook Serviciile stomatologice, prea scumpe pentru români / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenţia asupra situaţiei sănătăţii orale, arătând că, potrivit statisticilor, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la dentist.

 


„Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic. Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi. Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog şi, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânaţi de urgenţe dentare. Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita faţă de 0,9 media UE”, a arătat, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu.

CITEȘTE ȘI:
Asta-i bună! Trei din patru stomatologi declară la Fisc venituri lunare sub salariul minim pe economie
Un medic stomatolog câștigă în medie 3.000 de euro net pe lună. Locul de muncă, la mare căutare în Cluj

 


El a mai precizat că peste 90% dintre medicii stomatologi îşi desfăşoară activitatea în mediul privat.

„Avem 8.500 de firme unde activează peste 16.000 de colegi, iar în ultimii 10 ani cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la 4 miliarde de lei anul trecut”, a mai spus medicul.


Statul român ar trebui să finanțeze mai mult medicina dentară

Conf. dr. Bogdan Culic, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a subliniat că adresabilitatea la stomatolog ar fi extrem de mare dacă statul român ar finanţa acest domeniu la un nivel european.

„În România, statul român finanţează 5% ca şi procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, adică pacientul ştie că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat. În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional. Acest lucru trebuie neapărat schimbat”, a afirmat Bogdan Culic.


CITEȘTE ȘI:
500 de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi. Cum poți beneficia de aceste servicii?
Mai mulți clujeni defavorizați vor putea beneficia de servicii stomatologice GRATUITE. Boc: „Am dublat bugetul”

 

Situație alarmantă la țară

La rândul său, dr. Florin Lăzărescu a pledat pentru atragerea de fonduri europene care să vină în sprijinul comunităţilor din mediul rural, realizarea de parteneriate între autorităţile locale, universităţi şi mediul privat pentru stimularea absolvenţilor de medicină dentară să se îndrepte spre zonele defavorizate.

CITEȘTE ȘI:
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, a deschis Centrul Regional de Excelență la Cluj-Napoca: „Vrem să îi ajutăm pe pacienți să zâmbească”
Vizita la stomatolog, în siguranță în „era vaccinării”. Decan al Facultății de Medicină Dentară: „Teama de a merge la medic a dus la o stare de sănătate orală problematică”

 

Preşedintele Asociaţiei Române de Excelenţă în Ortodonţie, prof dr Irina Zetu, a prezentat câteva soluţii pentru rezolvarea problemelor în domeniul sănătăţii orale la țară.

„Atât timp cât putem şi avem posibilitatea să direcţionăm o parte din fondurile colegiului şi fondurile naţionale către aceste zone, putem să atragem cu factorii locali, factorii responsabili, nu numai Colegiul, nici nu are dreptul legal, dar în colaborare cu aceste instituţii să creeze nişte facilităţi - facilităţile bancare, să fie un dialog mult mai intens şi constant cu băncile pentru a crea nişte soluţii reale şi realiste să se dezvolte şi aceste zone şi tinerii, indiferent cine, să poată să-şi deschidă şi în acele zone un cabinet şi atunci lumea va fi mult mai atrasă”, a spus prof dr Irina Zetu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii stomatologi clujeni, obligați să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate?

INTERVIU. 53 de ani de medicină clujeană. Dr. Dumitru Zdrenghea: „Ca medic, trebuie să-l privești pe bolnav ca pe o persoană din familia ta”

abonare newsletter