Sănătate

1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant

Medicii clujeni fac un apel public către Guvern ca să găsească finanțare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant. În prezent, transplanturile la Cluj se fac într-un pod neautorizat.

Peste 1000 de pacienți așteaptă un transplant la ICUTR Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro Peste 1000 de pacienți așteaptă un transplant la ICUTR Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Apelul medicilor de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca vine în contextul în care Guvernul a tăiat bani de la spitale din PNRR, pe care i-a redirecționat spre alte domenii, deși existau proiecte în domeniul sănătății care meritau să primească finanțare. 

 


Un astfel de proiect este Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, care este de o importanță și urgență majoră, având în vedere că în prezent un personal supracalificat efectuează transplanturi într-un pod neautorizat, cu risc de incendiu și infecții. Cu toate acestea, banii respectivi din PNRR vor ajunge, spre exemplu, la proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice pe gospodării. 

CITEȘTE ȘI:
Tăierea banilor de la sănătate din PNRR, „o crimă pentru sistemul sanitar”. Alin Tișe: „Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile cu spitalele Clujului”
Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Se fac eforturi susținute pentru siguranța pacientului”. Activitatea ICUTR se desfășoară într-un pod

 


Medicii clujeni, totuși, cer Guvernului să găsească finanțare pentru Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, care este un proiect matur, căruia îi lipsesc doar fondurile: 

„Având în vedere ultimele evenimente legate de finanțarea din PNRR, dorim să facem un apel public către Guvernul Romaniei și Ministerul Sănătății pentru a găsi o modalitate prin care să se asigure finanțarea construirii Centrului Integrat de Tranplant Cluj-Napoca. Proiectul menționat, dezvoltat de Consiliul Județean Cluj este unul matur, cu finalizarea proiectării de mai bine de un an și care se afla în faza de evaluare financiară a procedurii de licitație publică, în vederea alegerii constructorului. Finalizarea licitației este conditionată de identificarea sursei de finanțare. Proiectul a fost propus pentru finanțarea din PNRR și se află pe lista de rezervă a proiectelor care pot fi finațate.


Menționăm că ICUTR își desfășoară activitatea într-o clădire inadecvată, deși este un centru de referință pentru activitatea de urologie și transplant renal din România, fiind principalul furnizor de servicii de sănătate de transplant renal, cu peste 2400 de transplanturi renale realizate în Cluj. Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR. Clădirea în care își desfășoară activitatea ICUTR, împreună cu secții ale Spitalului Clinic Judetean de Urgență Cluj, nu poate obține Autorizația de securitate la incendiu, datorită problemelor structurale care țin de căile de evacuare în situații de urgență”, a  Iacob Gheorghiță, purtător de cuvânt al ICUTR.

CITEȘTE ȘI:
Jos pălăria! Medicii clujeni au salvat 8 pacienți prin transplant! Maraton de 6 ZILE a medicilor români, pentru 24 de vieți
Premieră în România, la Cluj: un autotransplant renal. Chirurgii au scos organul, l-au curățat, l-au pus la loc

 

1000 de pacienți, pe lista de așteptare

ICUTR Cluj ar trebui relocat cât mai repede. Deși funcționează într-un spațiu neautorizat, unde oricând poate apărea o tragedie, soluția nu poate să fie închiderea activității, fiindcă pacienții din Cluj și din România depind de expertiza medicilor care lucrează aici. 


În prezent, potrivit lui Iacob Gheorghiță, peste 1000 de pacienți se află pe listele de așteptare. 

CITEȘTE ȘI:
Tișe, apel către Ministerul Sănătății după protestul pacienților la Cluj: „Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant! În doi ani Transplantul ar fi în casă nouă”
Medic, despre închiderea Institutului de Urologie și Transplant din Cluj: „Tentativă de omucidere”


„Orice soluție care ar afecta caracterul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt, cât și lung, după o activitate susținută de peste 30 de ani, în care a demonstrat că este o instituție capabilă să ofere soluții eficiente în raport cu mediul concurențial oferind modalități terapeutice de înaltă performanță. Pacienții cu probleme urologice, pacienții transplantați renal, cei peste 1000 de pacienși aflați pe listele de așteptare precum și colectivul ICUTR, dorește menținerea unității sanitare ca o instituție de prestigiu la nivelul municipiului Cluj și a regiunii Transilvania”, a adăugat purtător de cuvânt al ICUTR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

Protest. Nicio cărămidă nu s-a pus la Centrul de Transplant din Cluj. Medic: „Să ne dea nouă terenul! Cu un hârleț și o lopată, noi făceam un spital”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter