Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate propune reducerea bugetului pentru cabinetele medicale. Reacția medicilor de familie din Cluj: „Respingem ferm prevederile nepotrivite gândite de CNAS”.

Medicii de familie din Cluj resping propunerile CNAS de reducere a bugetului alocat cabinetelor medicilor de familie. Cât va primi în 2024 un medic de familie pentru fiecare pacient și serviciile medicale oferite?

Consultație medicină primară/Foto: pexels.com Consultație medicină primară/Foto: pexels.com

 

 


​Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, joi, în transparenţă decizională, sumele decontate pentru fiecare pacient în cazul medicilor de familie, precum și pentru fiecare serviciu medical.

 


Patronatul Medicilor de Familie Cluj a reacționat la noile prevederi înaintate de CNAS. Potrivit medicilor de familie din Cluj, în condițiile creșterii taxelor și a impozitelor măsurile bugetare anunțate de CNAS sunt „total nepotrivite”. 

Valorile propuse de CNAS:
-7,7 lei - valoarea punctului per capita
-6,2 lei - valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)
-3,3 lei - valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.


Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei.

CITEȘTE ȘI: 
Medicii de familie din Cluj solicită CNAS plata integrală a serviciilor medicale și amenință cu reducerea activității. „Pacienții nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate”

„CNAS a calculat valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. 


Astfel, au rezultat următoarele valori: Pentru punctul per capita: 7,7 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 6,2 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei”, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Respingem ferm aceste propuneri”

Medicii de familie din Cluj au reacționat la măsurile anunțate de CNAS. Potrivit acestora, într-un an cu majorări de taxe și impozite, impactul reducerii bugetului alocat medicinei de familie comportă un caracter negativ. 


Cu cât scad, de fapt, valorile serviciilor medicale și a serviciilor pentru ficare pacient? Potrivit Patronatului Medicilor de Familie Cluj, reducerea cu 30% a bugetului alocat acestui sector de activitate este total neavenită.

„CNAS propune pentru lunile februarie–decembrie 2024, în transparență decizională, reduceri ale bugetelor cabinetelor medicilor de familie prin:
- Scăderea valorii punctelor per capita și per serviciu de la  (12 lei si 8 lei)  la (7,7 lei si 6,2 lei) – ceea ce înseamnă o scădere de 30% a veniturilor cabinetelor
- Eliminarea regularizării anuale a sumelor rămase neconsumate 
- Eliminarea posibilității cabinetelor cu mai puțin de 2200 pacienți de a iși prelungi programul de cabinet de la 5 ore la 6 ore
- Penalități mai mari pentru cabinetele care au înscriși mai mult de 2200 pacienți

În condițiile creșterii taxelor și a impozitelor, începand cu luna ianuarie 2024, găsim total nepotrivite măsurile gândite de CNAS. Respingem ferm aceste propuneri și solicităm păstrarea prevederilor actuale din contractul cadru și norme”, arată sursa citată. 

Medicii de familie din Cluj au transmis CNAS propunerile și obiecțiile cu privire la noile reglementări bugetare. 

În toamna anului trecut, medicii de familie din Cluj denunțau plata parțială a serviciilor de medicină primară oferită pacienților și cereau caselor județene de asigurări de sănătate, inclusiv structurii centrale CNAS, respectarea contractului de furnizare a serviciilor medicale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicii de familie din Cluj acuză proasta funcționare a platformei informatice. „Profundă lipsă de respect față de pacienții din România”

Medicii de familie din Cluj, neplătiți de o lună. „Riscăm penalități de la ANAF”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter