Sănătate

PREMIERĂ ÎN TRANSILVANIA: Eventrație abdominală operată robotic prin abord eTEP, la Spitalul Medicover Cluj (P)

La mai puțin de o lună distanță de la ultima premieră chirurgicală, echipa medicală din cadrul Spitalului Medicover Cluj revine cu o noutate, tot chirurgicală: operație robotică de eventrație prin abord eTEP, realizată pentru prima dată în Transilvania.

sursa foto: Medicover sursa foto: Medicover

Echipa medicală care a realizat intervenția prin abord chirurgical robotic a fost coordonată de Dr. Radu Drașovean, medic primar chirurgie generală, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu alături de colegii din echipa Hernia Center (Dr. Mihai Mureșan, Dr. Andrei Trif) ce profesează în cadrul Spitalului Medicover Cluj.

Pacienta care a beneficiat de operația realizată în premieră pentru Transilvania a avut mai multe intervenții chirurgicale abdominale, în urma cărora a dezvoltat o eventrație complexă, recidivantă.  Aceasta a fost consultată în ultimii 20 ani de mai mulți chirurgi, toți concluzionând că eventrația nu poate fi tratată chirurgical. În acest timp, pacienta a avut mai multe episoade de complicații (încarcerare, subocluzie intestinală), cauzate de această eventrație.  


În urma unui consult chirurgical, specialiștii Spitalului Medicover Cluj au stabilit că eventrația este tratabilă și că intervenția chirurgicală se poate realiza minim invaziv, folosind cea mai nouă soluție de tratament pentru această patologie, tehnica eTEP.

Ce este tehnica eTEP și în ce constă?
Tehnica eTEP (enhanced totally extraperitoneal repair) este o abordare chirurgicală minim invazivă utilizată în chirurgia herniilor ventrale și a eventrațiilor. Această tehnică reprezintă o evoluție a abordării tradiționale TEP (totally extraperitoneal) folosită pentru repararea herniilor inghinale, oferind o acuratețe ridicată și acces extins pentru chirurgi.


Metoda eTEP se concentrează pe crearea unui spațiu de lucru între straturile peretelui abdominal, fără a intra în cavitatea peritoneală, ceea ce reduce riscul de complicații postoperatorii și duce la o recuperare mai rapidă. 

Tehnica eTEP diferă ca abordare semnificativ față de intervențiile chirurgicale laparoscopice practicate până în prezent în eventrații, operația presupunând pătrunderea prin tehnici mini-invazive în peretele abdominal, închiderea defectului din peretele abdominal și montarea unei plase (proteze) de întărire în spatele mușchilor, evitând în totalitate intrarea în cavitatea abdominală și riscul unor leziuni ale organelor. ”, menționează Dr. Radu Drașovean. 


Deși procedeul eTEP se poate face pe cale laparoscopică, abordul robotic practicat în cazul pacientei prezentate, are avantaje semnificative față de o operație clasică, dar chiar și față de operația laparoscopică.

Împreună cu colegii din echipa Hernia Center, ce funcționează în cadrul Spitalului Medicover Cluj, am practicat la această pacientă o operație robotică de eventrație prin abord eTEP, o premieră chirurgicală în Transilvania. A fost o intervenție complexă, ce nu s-ar fi putut realiza minim invaziv fără aportul sistemului robotic DaVinci, prin câteva incizii de mici dimensiuni, reușind să îi restabilim pacientei funcționalitatea normală a peretelui abdominal și asigurându-i o recuperare rapidă, lipsită de dureri sau complicații”, completează Dr. Radu Drașovean. 


Suntem încântați să le putem oferi pacienților noștri acces la tehnologii de vârf pentru tratamentul herniilor și eventrațiilor. Utilizarea robotului DaVinci ne permite să abordăm în mod minim invaziv chiar și cele mai complexe cazuri. Tehnologia avansată utilizată oferă multiple avantaje pacienților noștri:  reducerea timpului de spitalizare, disconfort postoperator redus, o recuperare rapidă și un risc redus de complicații postoperatorii. 

Despre Medicover România 


Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter