Politică
Deputatul Ovidiu Cîmpean: „Viitorul buget al UE, o alegere fundamentală pentru Europa de mâine”
Viziunea României pentru bugetul european post-2027 a fost aprobată în Parlament. „Reforma bugetului UE nu trebuie să slăbească fundamentul construcției europene”, spune deputatul Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.
Parlamentul României a adoptat, miercuri, viziunea națională pentru viitorul buget al Uniunii Europene post-2027.
După cum semnalează deputatul clujean Ovidiu Cămpean, protejarea regiunilor mai puțin dezvoltate, accesul simplificat la fondurile europene și introducerea de resurse proprii europene sunt câteva dintre direcțiile care trebuie să rămână prioritare în ceea ce privește finanțarea europeană după anul 2027.
Prioritățile României în privina viitorului buget al Uniunii Europene
„Viitorul buget al Uniunii Europene reprezintă o alegere fundamentală pentru ce fel de Europă dorim să construim.
Prioritățile noastre trebuie să fie clare: consolidarea coeziunii, susținerea competitivității reale a economiei europene, pregătirea pentru provocările climatice și demografice, și asigurarea securității cetățenilor.
Totodată, trebuie să recunoaștem că rambursarea NextGenerationEU va pune o presiune semnificativă pe bugetul viitor. De aceea, susțin ferm introducerea unor noi resurse proprii ale UE, pentru a nu diminua investițiile esențiale pentru dezvoltarea pe termen lung”, a notat liberalul clujean Ovidiu Cîmpean în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.
CITEȘTE ȘI:
Ovidiu Cîmpean, mesaj în Parlament pentru extinderea UE: „România poate deveni principalul promotor al extinderii în regiune”
Astfel, în calitate de raportor al Comisiei pentru Afaceri Europene, Cîmpean a susținut și votat în favoarea reformei bugetului Uniunii Europene. Parlamentarul clujean a formulat o serie de propuneri-cheie în ceea ce privește bugetul UE post-2027, precum:
*Protejarea regiunilor mai puțin dezvoltate
Stabilirea unui prag minim de finanțare dedicat regiunilor mai puțin dezvoltate, pentru a asigura că aceste zone nu sunt dezavantajate în competiția pentru fonduri cu regiunile mai dezvoltate.
*Acces mai simplu și mai rapid la fonduri europene
Set comun de reguli pentru toate programele europene;
„Pașaport de eligibilitate” pentru beneficiari, valabil pentru toate programele;
Reducerea drastică a birocrației prin extinderea costurilor simplificate.
*Mecanism european pentru adaptarea la schimnările climatice la nivel local și regional
Pentru a transforma provocările de mediu în oportunități de dezvoltare.
*Condiționarea finanțărilor de respectarea statului de drept
Pentru o guvernanță transparentă și democratică.
*Susținerea introducerii de resurse proprii europene
Pentru ca UE să nu devină prizoniera propriilor datorii și să își mențină capacitatea de investiție.
Însă, după cum atrage atenția vicepreședitele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, „reforma bugetului UE nu trebuie să slăbească fundamentul construcției europene”, adică Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. „Acestea trebuie protejate și consolidate, pentru că ele asigură echilibrul regional, securitatea alimentară și dezvoltarea teritorială. Fără ele, decalajele din interiorul Uniunii s-ar adânci periculos.
Împreună construim o Europă mai puternică și mai echitabilă!”, arată deputatul PNL Cluj Ovidiu Cîmpean în mesajul citat.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: