Sănătate

Capcane periculoase. Superbacterii transmise la om de către câini și pisici. „Transmiterea poate avea loc prin sărutări și mângâieri”

Nu există nimic mai tandru și mai reconfortant decât sărutul sau îmbrățișarea câinelui sau a pisicii. Cu toate acestea, astfel de gesturi simple și spontane ar putea ascunde capcane periculoase. Mai exact, ar putea deschide calea pentru transmiterea unor "superbacterii" împotriva cărora antibioticele pe care le avem la dispoziție nu au niciun efect.

Animalele de companie pot transmite superbacterii rezistente la antibiotice. FOTO: pexels.com Animalele de companie pot transmite superbacterii rezistente la antibiotice. FOTO: pexels.com

 

 


Un studiu realizat în Portugalia și în Marea Britanie scoate în evidență rolul important al animalelor de companie, câini și pisici, în răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. 

 


Cercetătorii au găsit dovezi ale transmiterii bacteriilor multirezistente de la câinii și pisicile bolnave la stăpânii lor sănătoși, ceea ce suscită temeri că animalele de companie ar putea acționa ca rezervoare de rezistență și, astfel, să încurajeze răspândirea unor infecții împotriva cărora nu avem nicio armă.

Capcane periculoase în blana animalului tău. Câinii și pisicile pot transmite "superbacterii" rezistente la antibiotice prin sărutări și mângâieri

"Studiul ne spune că răspândirea microorganismelor rezistente la antibiotice nu este legată doar de spitale sau de malpraxis, ci că a ajuns la un nivel atât de alarmant încât ajunge în casele și familiile în care locuiesc și animalele de companie", comentează Maurizio Sanguinetti, director al Departamentului de laborator și științe infecțioase, director la Spitalul Gemelli și profesor de microbiologie la Universitatea Catolică, scrie Il Messaggero.


„Rezistența la antibiotice atinge niveluri periculos de ridicate la nivel mondial. Infecțiile rezistente la medicamente”, continuă el, „ucid peste 1,2 milioane de persoane pe an la nivel mondial. Dacă nu se iau măsuri adecvate, numărul deceselor va crește la 10 milioane până în 2050”. 

CITEȘTE ȘI: Pisicile nesupravegheate ar putea fi considerate „animale fără stăpân”. Vor fi capturate, duse în adăposturi și probabil eutanasiate


Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră rezistența la antibiotice ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa întregii omeniri.

"Superbacterii" în casa ta: Animalele de companie pot pune în pericol sănătatea familiei prin transmiterea bacteriilor rezistente la antibiotice

În cadrul studiului, au fost analizate probe de fecale și de urină și mostre de piele de la câini, pisici și stăpânii acestora pentru a se depista Enterobacterales, o mare familie de bacterii, inclusiv E. coli și Klebsiella pneumoniae, rezistente la antibioticele obișnuite. 


Cercetătorii s-au concentrat asupra bacteriilor rezistente la cefalosporinele din a treia generație, care sunt utilizate pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv meningita, pneumonia și septicemia, clasate printre cele mai importante antibiotice pentru medicina umană de către OMS.

Studiul a analizat, de asemenea, bacteriile rezistente la carbapeneme, medicamente folosite ca ultimă linie de apărare atunci când alte antibiotice au eșuat. 

În total, au fost implicate cinci pisici, 38 de câini și 78 de oameni din 43 de gospodării din Portugalia și 22 de câini și 56 de oameni din 22 de gospodării din Marea Britanie. 

Toți oamenii implicați erau sănătoși, în timp ce animalele de companie aveau infecții ale pielii și ale țesuturilor moi sau infecții ale tractului urinar. 

Trei pisici, 21 de câini și 28 de proprietari „găzduiau” Enterobacterales. În cinci gospodării, una cu o pisică și patru cu câini, atât animalul de companie, cât și proprietarul erau purtători de bacterii producătoare de ESBL/Amp-C. 

Analiza genetică a arătat că tulpinile erau aceleași, confirmând astfel transmiterea între animalul de companie și proprietar. 

În una dintre aceste cinci gospodării, un câine și proprietarul aveau, de asemenea, aceeași tulpină de Klebsiella pneumoniae.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum să călătorești cu câinele în autobuz? Sfaturi pentru o călătorie plăcută și regulile CTP Cluj

abonare newsletter