Sănătate

Milioane de vieți în pericol: Descoperirea care schimbă tot ce știam despre moartea subită

Cercetătorii au dezvoltat o metodă revoluționară care ar putea salva milioane de vieți în fiecare an.

Combinația revoluționară ce poate preveni moartea prin stop cardiac. Foto: pexels.com Combinația revoluționară ce poate preveni moartea prin stop cardiac. Foto: pexels.com

 

 


Echipa condusă de profesorul Jussi Hernesniemi de la Universitatea din Tampere a creat un algoritm capabil să identifice persoanele cu risc crescut de moarte cardiacă subită printr-o simplă măsurare a ritmului cardiac în repaus timp de un minut.

 


Moartea cardiacă subită este un eveniment cardiovascular fulminant care ucide aproape 5 milioane de persoane anual la nivel global. Această afecțiune poate lovi fără avertisment chiar și tineri aparent sănătoși, fapt ce a făcut dificilă identificarea persoanelor expuse riscului până acum.

Descoperire uimitoare: O simplă măsurare a ritmului cardiac poate identifica riscul de moarte subită

Noul algoritm, bazat pe o analiză statistică numită analiză a fluctuației detrendate (DFA2 a1), poate detecta variații subtile ale ritmului cardiac asociate cu riscul de moarte subită cardiacă. Cercetătorii au analizat datele a aproximativ 4.000 de pacienți, urmăriți pe o perioadă de 8 ani, în care s-au înregistrat 83 de cazuri de moarte cardiacă subită.


Rezultatele au arătat că pacienții cu anomalii ale ritmului cardiac detectate prin această metodă erau de 2,4 ori mai susceptibili de a suferi de moarte cardiacă subită decât cei cu ritm cardiac normal. 

„Caracteristicile intervalelor de frecvență cardiacă ale pacienților cu risc ridicat în repaus se aseamănă cu cele ale unei inimi sănătoase în timpul efortului fizic", a remarcat Teemu Pukkila, doctorand și coautor al studiului.


CITEȘTE ȘI:
Alarmă în bucătărie! Detaliul care ar putea prezice o boală de inimă fatală

Aspectul cel mai promițător al acestei descoperiri este că anomaliile pot fi detectate chiar și cu ajutorul unui smartwatch sau inel inteligent. Acest lucru deschide posibilitatea pentru milioane de oameni să își poată monitoriza riscul de moarte cardiacă subită în confortul propriei case.

Profesorul Hernesniemi subliniază importanța acestei descoperiri: „Este posibil ca la multe persoane asimptomatice anterior care au suferit moarte cardiacă subită sau au fost resuscitate după un stop cardiac subit, evenimentul să fi fost previzibil și prevenibil dacă apariția factorilor de risc ar fi fost detectată din timp".


Moartea subită cardiacă: Un nou algoritm revoluționar ar putea salva milioane de vieți!

În plus, această nouă metodă de screening ar putea fi combinată cu o tehnică de defibrilare inovatoare numită „defibrilare externă dublă secvențială" (DSED), recent dezvoltată de cercetătorii neozeelandezi. Această combinație ar putea revoluționa tratamentul stopului cardiac și salva numeroase vieți.

Studiul, intitulat „Prediction of Sudden Cardiac Death With Ultra-Short-Term Heart Rate Fluctuations", a fost publicat în prestigiosul jurnal științific JACC: Clinical Electrophysiology

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sfatul medicului: Cum ne protejăm de caniculă? Atenție, cardiaci, e periculos la soare!

Ultimele Stiri
abonare newsletter