Sănătate
Sfatul medicului: Cum ne protejăm de caniculă? Atenție, cardiaci, e periculos la soare!
În fiecare vară, temperaturile ridicate devin o provocare majoră pentru sănătatea noastră, iar medicii avertizează că este esențial să luăm măsuri pentru a ne proteja de caniculă. În mod special, persoanele cu afecțiuni cardiace trebuie să fie extrem de vigilente.
Cum ne protejăm de caniculă? | Foto: arhivă monitorulcj.ro
Sezonul cald aduce cu sine zile lungi de soare și temperaturi ridicate la Cluj, însă pentru mulți dintre noi, canicula poate deveni o provocare majoră pentru sănătate, în special persoanele care suferă de afecțiuni cardiace trebuie să fie extrem de vigilente.
Căldura excesivă poate afecta grav organismul, ducând la probleme serioase de sănătate dacă nu sunt luate măsuri adecvate de protecție. Cu fiecare an, valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și frecvente, făcând necesară o mai mare atenție la modul în care ne protejăm.
Cum ne protejăm de caniculă?
Pentru a vedea cum ne putem proteja de caniculă, monitorulcj.ro a stat de vorbă cu Dr. Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.
Este important să înțelegem că nu doar confortul nostru este în joc, ci și sănătatea noastră pe termen lung. Hidratarea, protecția solară și evitarea expunerii directe la soare sunt doar câteva dintre măsurile pe care le putem lua pentru a trece cu bine peste zilele toride.
„Iulie-august sunt vârfurile de caniculă. (Cum ne protejăm de caniculă? - n.red.) În primul rând este evitarea orelor de expunere la soare. De obicei sunt mult mai puternice razele solare după ora 13:00, deci 10:00-18:00 ar trebui stat în casă cât se poate. Îmbrăcăminte cât mai lejeră, deschisă la culoare, să nu fie negru și cenușiu pentru că păstrează caloric mult mai mult și se supraîncălzește corpul. Hidratare corectă. Respectarea tratamentelor pentru că mulți sunt diabetici sau tratament cronic post accident vascular cerebral, cardiologic. Fructe, legume, mai puține alimente grase. Și neapărat protecția solară”, a declarat pentru monitorulcj.ro Dr. Horia Simu.
Totodată, este vital ca persoanele cu afecțiuni cardiace să recunoască semnele de avertizare ale problemelor cauzate de căldură, cum ar fi amețelile, bătăile rapide ale inimii, respirația grea sau durerile în piept. În astfel de cazuri, este necesară intervenția medicală de urgență.
Județul Cluj, sub cod galben de caniculă
Reamintim că județul Cluj se află vineri, 21 iunie, sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: