Sănătate

Se apropie sezonul festivalurilor. Cum putem ajuta pe cineva în comă alcoolică? Medic la ATI: „Un pacient care nu se trezește este un pacient în comă, în stare critică”

În mijlocul distracției și muzicii, este esențial să rămânem vigilenți și să ne asigurăm că toată lumea este în siguranță. Una dintre cele mai grave situații care pot apărea este o comă alcoolică, o urgență medicală ce necesită intervenție rapidă și eficientă.

Se apropie sezonul festivalurilor. Cum putem ajuta pe cineva în comă alcoolică? | Foto: pixabay.com Se apropie sezonul festivalurilor. Cum putem ajuta pe cineva în comă alcoolică? | Foto: pixabay.com

 

 


Festivalurile sunt momente pline de bucurie, muzică și voie bună, unde oamenii se adună pentru a se distra. Însă, în mijlocul acestei efervescențe, există și riscul ca unele persoane să consume alcool în exces, ceea ce poate duce la situații critice precum coma alcoolică. 

 


Aceasta nu este doar o stare de beție extremă, ci o urgență medicală ce poate pune viața în pericol dacă nu este gestionată corect și prompt.

Dr. Paul Oargă, medic rezident la ATI și cu o experineță de 10 ani în echipele medicale care sunt prezente la festivalurile din Cluj, a explicat cum trebuie să acordăm primul ajutor în caz de comă alcoolică.


„Ești la festival și vezi că unul dintre prietenii tău nu poate fi trezit nicicum. Ce faci? În prumul rând, trebuie să verifici dacă acesta respiră. Îi înclini capul pe spate și îți apropii obrazul de gura și nasul acestuia. Apoi, timp de 10 secunde, privești spre torace să vezi dacă acesta se mișcă, asculți respirația și simți fluxul de aer pe obrazul tău.
După ce te-ai asigurat că acesta respiră, trebuie să îl așezi în poiția laterală de siguranță. Adică, pe românește, pe o parte.
În ciuda miturilor care circulă pe internet, nu are absolut nicio importanță pe ce parte îl pui. 
Atenție: scopul acestei manevre nu este să împiedici victima să verse, ci să împiedici aspirația conținutului gastric în plămâni, dacă victima varsă.
Nu în ultimul rând, apelează serviciile de urgență. Un pacient care nu se trezește este un pacient în comă, în stare critică”, a declarat Paul Oargă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Medicul rezident de la ATI din Cluj, care face educație medicală pe YouTube, pleacă din România: „Vreau să mă fac mai bun”

Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter