Sănătate

Beneficiile roşiilor pentru sănătate. De ce e bine să le consumi?

Roşiile îşi găsesc locul într-o varietate de preparate, oferind gust, culoare şi valoare nutritivă.

Beneficiile pentru sănătate ale roşiilor. De ce e bine să le consumi? | Foto: pixabay.com Beneficiile pentru sănătate ale roşiilor. De ce e bine să le consumi? | Foto: pixabay.com

 

 


Roşiile pot fi consumate atât în stare crudă, cât şi prin preparare termică. Ele pot fi de culoare roşie, galbenă sau mov. 

 


Proprietăţi nutritive ale roşiilor

O roşie proaspătă de aproximativ 150 de grame este o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu, potrivit sfatulmedicului.ro. Totodată, o roşie proaspătă furnizează 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată. 

Roşiile conţin în mod natural cantităţi reduse de grăsimi saturate, sodium sau calorii. Din acest motiv ele sunt recomandate în diete şi regimuri de slăbit. 


De asemenea, roşiile conţin magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc şi fier, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. 

Beneficiile roşiilor pentru sănătate

Roşiile sunt asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. 


CITEŞTE ŞI
Nu mai țineți roșiile în frigider! Locul neașteptat din bucătărie în care se păstrează proaspete și ferme.

Beneficiile consumul de roşii:
- menţinerea sănătăţii pielii – beta carotenul din roşii are o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV;
- întărirea oaselor – vitamina K şi calciul sunt factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos;
- reducerea riscului de cancer – licopenul, antioxidantul din roşii, a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral sau cancerului de stomanc;
- reglarea nivelului glicemiei în sânge – roşiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei din sânge;
- îmbunătăţirea vederii – vitamina A din roşii poate ajuta la îmbunătăţirea vederii şi poate să prevină afecţiunile văzului;
- menţinerea sănătăţii părului – roşiile furnizează cantităţi semnificative de vitamina A, care ajută la menţinerea sănătăţii părului;
- prevenirea afecţiunilor renale şi biliare – medicii au descoperit o legătură directă între consumul de roşii şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă roşiile sunt consumate fără seminţe;
- reducerea intensităţii durerilor cronice – persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, pot consuma roşii în fiecare zi, pentru că acestea ajută la ameliorarea durerilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum ne putem menține sănătoși în timpul verii? Ce alimente păcălesc foamea în această perioadă?

Dorința de a mânca doar anumite alimente, o boală. Simptomele Afrid.

Ultimele Stiri
abonare newsletter