Sănătate

De ce este ne obosește marea? Există cel puțin cinci motive

De ce ne simțim storși de energie după o zi la mare, chiar dacă am făcut doar baie și plajă? Se pare că și corpul nostru are nevoie de o vacanță de la vacanță.

Secretele oboselii de vacanță au fost dezvăluite. Foto: pexels.com Secretele oboselii de vacanță au fost dezvăluite. Foto: pexels.com

 

 


În primul rând, corpul muncește din greu să se adapteze la noul mediu. Căldura face ca vasele de sânge să se dilate, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Rezultatul? Te simți mai obosit decât de obicei.

 


Apoi, avem de-a face cu transpirația. Corpul face eforturi să-și mențină temperatura la 36-37 de grade, indiferent cât de cald e afară. Cum face asta? Prin transpirație! Dar odată cu apa, pierdem și săruri minerale importante, cum ar fi potasiul și magneziul. Fără ele, mușchii obosesc mai repede.

Oboseala de plajă: Motivele surprinzătoare pentru care marea te epuizează

Apoi, aerul mării e mai bogat în oxigen și iod decât cel din oraș. Corpul tău are nevoie de timp să se obișnuiască cu această schimbare. Între timp, ne face să ne simțim mai obosiți, explică dr. Daniela Trabattoni, de la Centro Cardiologico Monzino din Milano, conform Focus.


Și bronzatul? Nu e doar stat la soare. Corpul produce melanină pentru a se proteja de razele UV, și asta necesită energie. 

CITEȘTE ȘI:
Majoritatea românilor nu își permit un concediu de 7 zile. Canicula și prețurile, printre criteriile de programare a vacanței de vară.

Deci da, chiar și atunci când credem că nu facem nimic, corpul nostrum muncește din greu.


La înot sau plimbatul pe țărm, efortul e mai mare. Apa opune rezistență la fiecare mișcare, ceea ce înseamnă că ardem mai multe calorii decât ne imaginăm.

Mister rezolvat: De ce te întorci obosit de la plajă, chiar dacă ai stat doar la soare

Vestea bună e că, după câteva zile, corpul se adaptează și simțim beneficiile mării. Stresul scade, starea de spirit se îmbunătățește. Sunetul valurilor și priveliștea infinită a mării au un efect calmant asupra creierului.


Ca să te bucuri la maxim de vacanța la mare, nu uita să bei multă apă și să mănânci fructe și legume proaspete. Evită băuturile prea dulci, cafeaua în exces și alcoolul. Și dacă simți că ți-e foame, s-ar putea să fii deshidratat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Să mai avem încredere în mâncarea de pe litoralul românesc? ANSVSA a aplicat sancțiuni de sute de mii de lei într-o singură săptămână!

Ultimele Stiri
abonare newsletter