Sănătate

OZEMPIC va fi retras din farmaciile din România. Ce alternativă oferă autoritățile?

Medicamentul Ozempic va fi retras din farmaciile din România. Ce alternativă oferă autoritățile?

OZEMPIC va fi retras din farmaciile din România | Foto: pixabay.com OZEMPIC va fi retras din farmaciile din România | Foto: pixabay.com

 

 


 

Medicamentul Ozempic va fi retras din farmaciile din România, autoritățile motivând că nu mai sunt stocuri pe piață.


 

Deși este un medicament folosit pentru tratarea diabetului, Ozempic a devenit foarte cunoscut, după ce oamenii au început să-l utilizeze pentru pierderea în greutate. 


Începând cu 1 septembrie 2024, s-ar putea să nu mai găsim deloc acest medicament în farmacii, oprirea vânzărilor fiind cauzată de partea financiară și nicidecum de probleme medicale sau alte situații neplăcute la bază. 

Mai exact, autoritățile spun că pur și simplu nu își mai permită costurile de la producător. Totuși, medicii spun că există și alte alternative, de exemplu, medicamente care conțin aceeași substanță pe care o conținea și Ozempic pentru tratarea diabetului. Ozempic a devenit cunoscut nu pentru tratarea diabetului, ci pentru că ajută la pierderea în greutate. Datorită reducerii poftei de mâncare, acest medicament a ajuns să fie prescris tot mai des de către medici pacienților cu kilograme în exces. 


În acest sens, chiar dacă există alte medicamente ce ar putea înlocui Ozempic, acestea ar putea să nu aibă cantitatea corectă de ingrediente active, ceea ce ar putea să ducă la nivel necontrolat al glicemiei în cazul persoanelor cu diabet. 

De asemenea, OMS a adăugat că aceste medicamente contrafăcute pot conţine şi alte ingrediente active care pot prezenta riscuri pentru sănătate.


Astfel, OMS a făcut apel la medici, farmacişti, autorităţi de reglementare şi public să dea dovadă de vigilenţă. Aceste medicamente ar trebui achiziţionate numai pe bază de prescripţie medicală, din farmacii şi nu din mediul online, a precizat OMS.

Utilizatorii ar trebui să se asigure că scara de dozare de pe stilourile injectoare este afişată corect, că eticheta are un aspect corespunzător şi că nu există greşeli de ortografie pe cutie, a precizat OMS.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Medicamentele pentru slăbit Ozempic și Wegovy, risc de orbire!!!

Ordonanța 84. Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest. La ce trebuie să fie atenți șoferii?

Ultimele Stiri
abonare newsletter