Sănătate

Cele două doctorițe de la un spital din București acuzate de omor calificat, arestate preventiv

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient.

Cele două doctorițe de la un spital din București acuzate de omor cu premeditare, arestate preventiv|Foto: pexels.com Cele două doctorițe de la un spital din București acuzate de omor cu premeditare, arestate preventiv|Foto: pexels.com

 

 


Cele două cadre medicale sunt acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

CITEȘTE ȘI: 
Doi medici de la un spital din Bucureşti, reținuți pentru omor calificat în cazul deceselor suspecte de la ATI

Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină. 


Medici cercetați pentru omor calificat 

Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).

Concret, procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.


CITEȘTE ȘI: 
Noi detalii în cazul pacientului mort într-un spital din București, în dosarul medicilor reținuți pentru omor calificat

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.


Deși starea pacientului se îmbunătățise, acesta a intrat în stop cardio-respirator în urma deciziei fatale a medicilor

Anchetatorii au stabilit că, înainte ca medicii să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise.

„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul”, a transmis un reprezentant al Parchetului.


În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare o asistentă de la Secţia ATI, pentru că i-ar fi minţit pe procurori în legătură cu decesele suspecte de la Spitalul Pantelimon.

CITEȘTE ȘI: 
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere demisia conducerii unui spital din București, în contextul anchetei privind morțile suspecte de la Secția ATI

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că nu va demisiona, în condițiile în care doi medici de la Spitalul „Sf. Pantelimon” Bucureşti au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doi medici de la un spital din Bucureşti, reținuți pentru omor calificat în cazul deceselor suspecte de la ATI

Noi detalii în cazul pacientului mort într-un spital din București, în dosarul medicilor reținuți pentru omor calificat

Ultimele Stiri
abonare newsletter