Sănătate

Machiajul, obstacol NEAȘTEPTAT în slăbire. Avertismentul unui medic.

Un nou studiu atrage atenția asupra unor substanțe chimice numite „obezogene", care ar putea explica de ce unele persoane întâmpină dificultăți în pierderea în greutate, în ciuda eforturilor.

Produsele cosmetice și de îngrijire personală pot conține substanțe care împiedică pierderea în greutate. Foto: pexels.com Produsele cosmetice și de îngrijire personală pot conține substanțe care împiedică pierderea în greutate. Foto: pexels.com

 

 


Rezultatele cercetării au fost prezentate de dr. Rupy Aujla. Potrivit medicului, obezogenele sunt substanțe chimice care pot perturba sistemul endocrin al organismului, afectând reglarea apetitului, stocarea grăsimilor și greutatea corporală.

 


„Aceste substanțe chimice sunt prezente într-o gamă largă de produse pe care le folosim zilnic", explică dr. Aujla: „Le găsim în materiale plastice, mobilier, produse de îngrijire personală, biberoane și chiar în alimente".

Obezogenele: Substanțele chimice care sabotează eforturile de slăbire

Printre sursele comune de obezogene se numără produsele de machiaj, loțiunile și cremele de corp, produsele de ras și anumite tipuri de mobilier.


Studiul menționează și alți factori care contribuie la îngrășare, cum ar fi consumul de alimente ultraprocesate, fast-food și produse cu conținut ridicat de zahăr. Lipsa fructelor și legumelor proaspete în dietă agravează aceste efecte.

CITEȘTE ȘI:
Efectele merelor anti-obezitate și anti-cancer. Cum poți slăbi 0,5 kg în fiecare ZI cu mere

Un obezogen bine-cunoscut este BPA (bisfenol A), o substanță folosită în producția anumitor materiale plastice. Dr. Aujla atrage atenția că există probabil multe alte substanțe obezogene care nu au fost încă identificate de cercetători, scrie Mirror.


Efectele acestor substanțe asupra organismului sunt multiple: influențează alegerile alimentare, îngreunează procesul de ardere a grăsimilor, cresc numărul de celule adipoase, modifică rata metabolică, afectează controlul apetitului, interferează cu descompunerea și utilizarea grăsimilor sau pot modifica compoziția microbiotei intestinale.

Sursele ascunse de obezogene în viața de zi cu zi

„Cel mai îngrijorător aspect este că unii obezogeni pot afecta compoziția microbiomului intestinal", avertizează medicul. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă o persoană adoptă o dietă sănătoasă, corpul său ar putea să nu beneficieze pe deplin de nutrienții consumați.


În concluzie, medicul subliniază necesitatea unei abordări mai ample în lupta împotriva kilogramelor în plus. Pe lângă dietă și exerciții fizice, ar trebui să fim atenți și la produsele pe care le folosim zilnic și la mediul în care trăim.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Doctor Bilic dezvăluie cea mai simplă rețetă de slăbit: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă

Medicamentele pentru slăbit Ozempic și Wegovy, risc de orbire!!!

Ultimele Stiri
abonare newsletter