Sănătate

Un antidepresiv comun și ieftin poate să combată cea mai agresivă și letală formă de cancer cerebral

O descoperire revoluționară aduce o rază de speranță pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom, cea mai agresivă și letală formă de cancer cerebral la adulți.

Un antidepresiv obișnuit are potențial în tratarea celui mai agresiv cancer cerebral, conform unui studiu elvețian recent. Foto: pexels.com Un antidepresiv obișnuit are potențial în tratarea celui mai agresiv cancer cerebral, conform unui studiu elvețian recent. Foto: pexels.com

 

 


Cercetătorii elvețieni au descoperit că vortioxetina, un medicament antidepresiv comun și ieftin, ar putea fi eficientă în lupta împotriva acestei tumori considerate până acum incurabile.

 


Studiul, condus de oameni de știință de la ETH Zurich, a demonstrat că vortioxetina poate suprima diviziunea celulelor canceroase de glioblastom, atât în culturi celulare, cât și la șoareci. Cercetătorii au folosit o nouă metodă de screening pentru a testa peste 130 de molecule neuroactive capabile să traverseze bariera hematoencefalică, iar antidepresivele s-au dovedit a fi cele mai eficiente.

Revoluție în oncologie: Antidepresivul care combate cancerul cerebral incurabil 

Profesorul Michael Weller, șeful Departamentului de Neurologie de la Spitalul din Zurich și coautor al studiului, subliniază avantajele potențiale ale vortioxetinei: „Este sigură, foarte rentabilă și, fiind deja aprobată, ar putea completa în curând terapia standard pentru această tumoră cerebrală mortală".


În prezent, pacienții diagnosticați cu glioblastom au o speranță de viață de doar 15 luni, jumătate dintre ei murind în primul an. Tratamentele actuale, care includ chimioterapie, chirurgie și radioterapie, reușesc doar să prelungească ușor supraviețuirea.

CITEȘTE ȘI:
Cum a descoperit, de fapt, Anca Molnar că are o tumoră pe creier. Simptomul pe care l-a ignorat: „La început nu a dat importanță”

Cercetătorii sunt optimiști în privința potențialului vortioxetinei, dar avertizează că medicamentul și-a demonstrat eficacitatea doar în laborator și pe șoareci. Studiile clinice pe pacienți umani sunt planificate să înceapă în curând pentru a confirma eficacitatea în combaterea glioblastomului.


Speranță pentru pacienții cu glioblastom: Antidepresivul care oprește celulele canceroase

Descoperirea se alătură altor progrese recente în lupta împotriva cancerului cerebral, cum ar fi un test de sânge capabil să detecteze boala într-un stadiu incipient și un vaccin cu ARNm care a prelungit supraviețuirea în studii preliminare.

Experții subliniază că pacienții nu ar trebui să se grăbească să utilizeze vortioxetina fără supravegherea medicală adecvată. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Usturoiul sălbatic, planta cu proprietăți anticancerigene! Unde îl putem găsi în Cluj?

abonare newsletter