Sănătate

Usturoiul sălbatic, planta cu proprietăți anticancerigene! Unde îl putem găsi în Cluj?

Usturoiul sălbatic, planta cu proprietăți anticancerigene care poate fi găsită la doar 50 de minute de Cluj-Napoca.

Usturoiul sălbatic, planta cu proprietăți anticancerigene | Foto: Cheile Turzii - Facebook Usturoiul sălbatic, planta cu proprietăți anticancerigene | Foto: Cheile Turzii - Facebook

 

 


 

La nici o oră de Cluj-Napoca, există o rezervație naturală care are o floră extrem de bogată, cu plante de o frumusețe aparte și cu proprietăți medicinale, precum usturoiul sălbatic


 

Este vorba despre Rezervația Naturală Cheile Turzii care este situată la doar 50 de minute de Cluj-Napoca și care oferă fiecărui trecător o experiență de neuitat, datorită peisajelor incredibile, defileului ușor de parcurs, faunei cu 67 de specii de păsări, pești, batracieni și animale sălbatice, dar și datorită florei ce conține aproximativ 1.000 de specii floristice. 


Una dintre plantele miraculoase pe care o putem găsi în Cheile Turzii este usturoiul sălbatic ce are proprietăți medicinale extraordinare, fiind un aliat în lupta de combatere a cancerului. 

Usturoiul sălbatic este o plantă erbacee perenă care face parte din familia Aliaceae, fiind cunoscut și sub denumirea științifică de Allium ursinum. Această Plantă crește în păduri umbroasă din Europa și Asia de Vest și deși este înrudit cu usturoiul cultivat, prezintă caracteristici diferite. Usturoiul sălbatic are frunze lanceolate, lungi și verzi, ce se aseamănă cu cele ale ridichii. Frunzele prezintă un miros puternic de usturoi și un gust intens. 


Părtile comestibile ale usturoiului sălbatic sunt frunzele și florile, care pot fi, de asemenea, utilizate și pe post de ingrediente în diverse preparate culinare. Față de usturoiul cultivat, gustul usturoiului sălbatic este mai puțin intens, însă totuși diferit. Acesta poate fi adăugat la salate, sosuri, paste sau alte feluri de mâncare cu scopul de a le oferi un gust delicios. 

Proprietățile medicinale ale usturoiului sălbatic 

Pe lângă proprietățile culinare, usturoiul sălbatic este extrem de benefic și pentru probleme medicale. Spre exemplu, acesta este considerat ca fiind un antibiotic natural și are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și a sistemului imunitar. De asemenea, usturoiul sălbatic conține substanțe antioxidante și compuși suflurici ce pot avea efecte antiinflamatorii și anticancerigene. 


  • Antibiotic natural - În alcatuirea usturoiului sălbatic se găsesc compuși sulfurati, de exemplu alicina, care prezintă proprietăți antibacteriene și antivirale. Substanțele acestea pot contribui la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar. 
  • Protecția sistemului cardiovascular - Consumul de usturoi sălbatic poate ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sânge și la scăderea tensiunii arteriale, acest lucru fiind benefic pentru sănătatea inimii și a sistemului circulator.
  • Antiinflamator- Substanțele regăsite în usturoiul sălbatic pot prezenta potențial antiinflamator, de exemplu alicina și quercetina. Cu ajutorul acestora se poate contribui la reducerea inflamației în organism, astfel oferind beneficii în afecțiuni inflamatorii, spre exemplu artrita sau bolile inflamatorii intestinale. 
  • Antioxidant puternic - Usturoiul sălbatic este bogat în antioxidanti, spre exemplu flavonoidele și vitamina C,  care au rolul de a neutraliza radicalii liberi și de a proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Aceste proprietăți antioxidante pot ajuta la diminuarea riscului de apariție a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
  • Proprietăți antimicrobiene - În mod tradițional, usturoiul sălbatic a fost folosit cu scopul de a trata infecțiile respiratorii și ale tractului urinar. Substanțele active care se găsesc în usturoiul sălbatic pot inhiba creșterea bacteriilor și a fungilor, astfel având un efect antimicrobian.

Este imperios necesar să știți că dacă vreți să faceți rost de usturoi sălbatic, trebuie să o faceți din surse sigure și să-ș recoltați cu mare atenție, deoarece poate fi confundat cu o plantă otrăvitoare sau cu alte specii de plante cu miros similar. 

Cu toate acestea, este de reținut faptul că beneficiile pentru sănătate ale usturoiului sălbatic sunt în continua cercetare, fiind nevoie de mai multe studii care să ateste eficacitatea proprietăților medicinale. De aceea, se recomandă ca înainte de a începe un tratament pe bază de usturoi sălbatic, să consultați un specialist în plante medicinale sau chiar un medic. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Planta care „se roagă" și curăță aerul din camera ta, ca și cum ai avea propriul gardian ecologic

Ce floare ești în funcție de zodie. Descoperă planta care te definește.

Ultimele Stiri
abonare newsletter