Sănătate
Alarmă de la New York: O boală virală este răspândită de țânțari și poate afecta caii și oamenii: unul din trei moare.
O boală rară, dar extrem de periculoasă, transmisă de țânțari, a provocat primul deces din ultimii nouă ani în statul New York, declanșând o stare de alertă în rândul autorităților americane.
Encefalita ecvină estică, o boală rară și potențial fatală transmisă de țânțari, a provocat primul deces din 2015 la New York. FOTO: pexels-pixabay
Guvernatorul Kathy Hochul a declarat encefalita ecvină estică drept „o amenințare iminentă la adresa sănătății publice", după ce un localnic din comitatul Ulster a devenit prima victimă a virusului din 2015 încoace, notează adnkronos.
Encefalita ecvină estică este o infecție virală care poate afecta atât caii, cât și oamenii. Deși rară, boala are consecințe devastatoare: aproximativ o treime dintre pacienții infectați mor, iar mulți dintre supraviețuitori rămân cu sechele neurologice severe.
Encefalita ecvină estică lovește New York: Primul deces după 9 ani declanșează alertă de sănătate publică
Persoanele cu vârste de peste 50 de ani și cele sub 15 ani sunt considerate cele mai vulnerabile.
CITEȘTE ȘI:
Țânțarii se înmulțesc rapid în Europa, aducând riscul unor boli periculoase. Cum ne putem apăra
Virusul se transmite prin înțepătura țânțarilor infectați. În cazurile grave, simptomele apar brusc și includ dureri de cap intense, febră mare, frisoane și vărsături. Pe măsură ce boala progresează, pacienții pot suferi de dezorientare, convulsii și chiar comă.
În fața acestei amenințări, autoritățile din New York au luat măsuri imediate. Guvernatorul Hochul a mobilizat mai multe agenții și a intensificat colaborarea între autoritățile locale și cele statale.
Virus mortal transmis de țânțari în SUA: New York declară stare de urgență după un caz fatal
De asemenea, a fost lansată o campanie de informare a publicului cu privire la metodele de prevenire a înțepăturilor de țânțari.
Experții în sănătate publică subliniază că nu există un vaccin comercial disponibil împotriva encefalitei ecvine estice. Cea mai eficientă metodă de protecție rămâne evitarea înțepăturilor de țânțari. Autoritățile recomandă utilizarea de repelenți, purtarea de haine lungi și evitarea zonelor cu activitate intensă a țânțarilor, în special la răsărit și apus.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: