Sănătate

Țânțarii ucigași lovesc din nou! O boală mortală face prima victimă în SUA, după un deceniu.

O persoană din statul New Hampshire, SUA, a murit în urma unei boli rare și periculoase transmise de țânțari, alarmând autoritățile sanitare și publicul.

Virusul EEE transmis de țânțari face prima victimă după un deceniu, în SUA. Foto: pexels.com Virusul EEE transmis de țânțari face prima victimă după un deceniu, în SUA. Foto: pexels.com

 

 


Virusul encefalitei ecvine orientale (EEE) a provocat moartea unui adult din orașul Hampstead, după ce acesta a fost spitalizat cu simptome severe ale sistemului nervos central.

 


Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din New Hampshire (DHHS) a confirmat că este primul caz de acest fel înregistrat în stat din 2014. În acel an, trei persoane au fost infectate, dintre care două au murit.

Boala rară EEE lovește din nou: O persoană din New Hampshire moare după infecția cu virusul țânțarilor

Îngrijorarea crește în întreaga regiune, iar oficialii avertizează asupra riscului tot mai mare de infecție cu EEE. Schimbările climatice sunt considerate un factor agravant, conducând la condiții mai favorabile pentru înmulțirea țânțarilor.


CITEȘTE ȘI: 20 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, confirmate în România. Un caz este la Cluj!

În Massachusetts, un bărbat de 80 de ani a fost diagnosticat recent cu EEE, determinând autoritățile să ia măsuri drastice. Acestea includ o interdicție voluntară de a ieși în aer liber, închiderea parcurilor publice și inițierea unor campanii de pulverizare aeriană și terestră pentru controlul populației de țânțari.


Simptomele EEE pot include febră, dureri de cap, vărsături, diaree, convulsii și modificări de comportament. 

În cazurile severe, virusul poate cauza encefalită și meningită, cu o rată de mortalitate de aproximativ 30%. Mulți dintre supraviețuitori rămân cu sechele fizice sau psihice pe termen lung.


În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente specifice pentru EEE. Experții în sănătate recomandă utilizarea de repelente pentru insecte, purtarea de îmbrăcăminte protectoare și eliminarea apei stătătoare din jurul caselor pentru a reduce riscul de infectare.

Pericol ascuns în natură: Decesul cauzat de EEE ridică semne de întrebare asupra schimbărilor climatice

Un studiu recent al Climate Central subliniază că numărul de zile favorabile activității țânțarilor a crescut semnificativ în ultimele patru decenii în mare parte din SUA, din cauza încălzirii globale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Țânțarii îți dau bătăi de cap? Iată 10 ingrediente naturale care țin țânțarii la distanță!

De ce unii țânțari sunt mai însetați de sânge decât alții

Ultimele Stiri
abonare newsletter