Sănătate

Trecem la ora de iarnă. Impactul asupra sănătăţii şi cum pot fi reduse efectele negative.

Săptămâna viitoare se schimbă ora. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 octombrie, România va trece oficial la ora de iarnă.

Trecem la ora de iarnă. Impactul asupra sănătăţii şi cum pot fi reduse efectele negative. | Foto: Depositphotos.com Trecem la ora de iarnă. Impactul asupra sănătăţii şi cum pot fi reduse efectele negative. | Foto: Depositphotos.com

 

 


Săptămâna viitoare se schimbă ora. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 octombrie, România va trece oficial la ora de iarnă.

 


Ora de iarnă. Impactul asupra sănătăţii şi cum pot fi reduse efectele negative

În această perioadă, zilele sunt din ce în ce mai scurte şi oamenii sunt afectaţi de schimbarea orei.

Perturbări ale somnului și ale ritmurilor circadiene
Trecerea la ora de iarnă poate perturba ritmul circadian. Oamenii pot avea dificultăţi în a adormi la ora obişnuită sau pot avea un somn agitat. Totodată, ei pot avea şi o senzaţie de oboseală pe parcursul zilei, pentru că organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la noul program. 


CITEŞTE ŞI
Aceste alimente obișnuite duc la deces prematur

Sănătatea mintală
Zilele sunt mai scurte după trecerea la ora de iarnă, iar asta înseamnă mai puţine ore de lumină naturală. Acest lucru le poate afecta oamenilor starea de spirit, ceea ce ar putea duce la depresie sezonieră. 

Productivitatea
Schimbarea orei are repercursiuni și asupra psihicului. Adaptarea la noul program îi poate face pe oameni să fie mai puţin productivi la locul de muncă sau la şcoală. Mulți oameni sunt dezechilibrați de temperaturile reci și zilele prea scurte. 


CITEŞTE ŞI
5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor

Cum pot fi reduse efectele negative ale trecerii la ora de iarnă:
cu câteva zile înainte de schimbarea orei, este recomandat ca oamenii să adoarmă şi să se trezească cu 15-30 de minute mai devreme sau mai tarziu, pentru o mai bună adaptare la noul program;
- oamenii ar trebui să aibă un stil de viaţă sănătos, să facă exerciţii fizice, pentru a menţine nivelul de energie şi starea de bine;
- este recomandată o limitare a consumului de cafea sau alcool înainte de culcare, pentru că acestea pot afecta somnul;
- oamenilor le mai este recomandat să petreacă cât mai mult timp în aer liber pe timpul zilei, pentru a profita de lumina naturală. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Zahărul, nociv pentru organism. Problemele majore cauzate de consumul excesiv și alternativele sănătoase.

Studiu. O dietă săracă crește riscul de cancer.

Oamenii de știință au descoperit bacteria care omoară cancerul

Ultimele Stiri
abonare newsletter