Sănătate

Ştefan Florian, directorul Clinicii de Neurochirurgie Cluj: Pentru autorităţile din Bucureşti medicina din Cluj nu există

Profesorul universitar dr. Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, a acordat un interviu ziarului Monitorul de Cluj unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar, despre ultimele investiţii făcute în dotarea şi modernizarea secţiei de terapie intensivă şi a blocului operator, dar şi cum au ajuns pacienţi din SUA şi Marea Britanie să se opereze la Cluj.

Cu personal deficitar pe partea de terapie intensivă şi pe secţii, cu zece medici seniori neurochirurgi, patru anestezişti şi 14 medici rezidenţi, Clinica de Neurochirurgie din Cluj se află pe primul loc în sud estul Europei atât ca şi tehnică, cât şi ca rezultate. Clinica asigură servicii medicale pentru mii de persoane din Transilvania şi din întreaga ţară. Comparativ, dacă în 2000 se făceau 700-800 intervenţii chirurgicale, anul acesta la Clinica de Neurochirurgie din Cluj s-au efectuat aproape 2800 de operaţii.

Lucrurile au pornit prost după înfiinţarea Casei de Asigurări de Sănătate

Reporter: Este corect să afirmăm că problemele apărute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti arată eşecul sistemului sanitar?


Ştefan Florian: Nu este singurul din ţară unde se întâmplă astfel de lucruri. Acolo nu este vorba despre un eşec. Eşecul este o vorbă foarte mare. Lucrurile merg în continuare, dar merg prin dăruirea şi pasiunea unor oameni. Nu puţini. Cazurile pe care le semnalează cu ardoare presa, eşecurile medicale, sunt totuşi rarităţi. În ciuda greutăţilor, în ciuda tuturor lipsurilor, oamenii sunt trataţi, cei mai mulţi oameni sunt făcuţi bine, sunt vindecaţi, chiar dacă sunt atâtea lipsuri. Lucrurile au pornit prost nu de acum, ci au pornit prost din momentul în care s-a înfiinţat Casa de Asigurări de Sănătate şi a fost pusă căruţa înaintea boilor. În loc să se evalueze costul actului medical a fost stabilită o sumă care apoi a fost împărţită aleatoriu pe diversele servicii medicale.

Reporter: De ce la Cluj se poate?


Ştefan Florian: Cu greu se poate pentru că şi aici sunt greutăţi, şi aici sunt probleme, spitalul are şi el datorii, se fac eforturi, contribuie, desigur, şi autorităţile locale, ne sprijină, în special în domeniul reparaţiilor. Mi-ar place să am de toate, ce au şi alţii în centrele lor, dar fiind o specialitate unică pe regiune, în spital este unică, şi spitalul face eforturi să ne asigure materialele necesare pentru o activitate continuă. Nu există o uniformitate în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pe caz de externare. Dacă este vorba de un spital regional cum este al nostru atunci trebuie să fie şi la Bucureşti şi la Timişoara şi la Cluj şi la Târgu Mureş aceeaşi sumă pe bolnav. Sunt diferenţe de la un spital la altul. De ce? Care sunt criteriile? De ce la Bucureşti se dă pe un caz 1800, 2000, 2400 de lei şi la Cluj se dă 1400? Ştie toată lumea că numai la Bucureşti se rezolvă cazurile, numai în Bucureşti este medicină. În restul ţării nu există, noi nu existăm. În schimb, chiar şi pentru pacienţii din Bucureşti noi existăm.

2800 de intervenţii chirurgicale

Reporter: Ce lucrări de reparaţii s-au făcut în ultima perioadă la Clinica de Neurochirurgie?


Ştefan Florian: Noi am început în 2008 o reparaţie a clădirii în interior şi cele mai semnificative au fost realizarea secţiei de terapie intensivă şi reamenajarea blocului operator, care a fost finalizat în 2012. Blocul operator este dotat la nivel de 2012, am achiziţionat şi aparatură medicală. Pe lângă Ministerul Sănătăţii, au contribuit şi Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, aici în mod special în domeniul dotării. Clădirea este din 1903, nu putem spune că aceasta corespunde standardelor europene, dar este funcţională şi asigurăm servicii medicale pentru mii de persoane din Transilvania şi din întreaga ţară. Comparativ, dacă în 2000 se făceau cam 700-800 intervenţii chirurgicale, anul acesta încheiem cu aproape 2800.

Pacienţi din SUA şi Marea Britanie operaţi la Clinica de Neurochirurgie din Cluj

Reporter: Cum s-a ajuns la numărul mare de operaţii?


Ştefan Florian: A crescut adresabilitatea. Lumea a aflat de aceste rezultate. Indiferent dacă ies sau nu pe sticlă în fiecare zi, cum fac alţii, cum pun două noduri ca lumea, cum deja au ieşit pe sticlă şi povestesc. Eu nu ies să fac chestia asta dar pacienţii spun, vorbesc. Există un ocean de informaţie pe care pacienţii îl împrăştie. Ei vin acolo unde ştiu că sunt trataţi civilizat, sunt obţinute rezultate bune, oamenii se poartă civilizat. Şi atunci vin şi din Bucureşti şi din Galaţi şi din Botoşani şi din Timişoara şi din Arad şi din Caransebeş. Avem bolnavi care vin inclusiv din străinătate pentru că acolo aşteaptă luni de zile pe listele de aşteptare pentru a fi primiţi la consultaţii, unii cu tumori, alţii cu hernii de disc. Fie că au cunoştinţe în România, un soţ sau aparţinător din România ajung, se informează, şi se operează aici. Am avut din Marea Britanie, din Statele Unite la care le-au ieşit mult mai ieftin să fie operat în România, în Cluj, cu toate cheltuielile incluse decât în Statele Unite.

Medicina de la Cluj, în top

Reporter: Aţi participat la numeroase congrese în străinătate. În octombrie aţi fost la un congres în Serbia. Cum este percepută medicina din Cluj? Cât de importante sunt pentru pacienţi subiectele discutate?


Ştefan Florian: Congresul din Serbia a fost primul congres al Societăţii Sud Est Europene de Neurochirurgie, societate nou înfiinţată, iar eu fac parte din comitetul executiv ca reprezentant al României. La acest congres au participat neurochirurgi din întreaga lume, SUA, Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie, India, Japonia. A fost acoperită întreaga paletă neurochirurgicală, pe parcursul a două zile şi jumătate, au fost prezentate liniile de vârf şi actualităţile. A fost un bun prilej pentru noi ca să vedem unde ne situăm şi de asemenea să prezentăm ceea ce facem ca şi alţii să vadă. Noi, Clujul, în sud estul Europei, ne situăm pe primul loc. Suntem la vârf, toţi m-au solicitat să mă duc să le ţin conferinţe şi să le prezint lucrări. Am mai fost la Congresul Mondial de Neurochirurgie de la Seul unde am prezentat trei subiecte de larg interes. Toate subiectele prezentate sunt din cazuistica noastră. Ceea ce facem noi e de top în lume, e important pentru ei şi pentru alţii să ştie ce facem, atât ca şi tehnică, cât şi ca rezultate. Sunt de referinţă pe plan internaţional. Condiţiile pe care le am, cazuistica pe care o am, numărul de intervenţii chirurgicale pe care le efectuez în fiecare an, eu operez peste 700-750 de cazuri pe an, un neurochirug din Europa operează cam 250 în medie, mă determină să rămân la Cluj. De ce operez aşa mult? Pentru că vrea să fac multe şi pot să ajut.

Gânduri pentru 2014

Ştefan Florian: Vrem să se întâmple bine. Cu noua conducere a Spitalului Clinic Judeţean, cu noul manager care este economist şi are gândire de economist, sperăm să poată să aducă spitalul la un echilibru financiar, să dezvoltăm câteva proiecte. Avem câteva proiecte de cercetare, suntem cuprinşi în câteva studii internaţionale foarte largi, avem proiecte de cercetare pe care le-am lansat din care de asemenea sperăm să obţinem fonduri, suntem cuprinşi în programe naţionale pentru pacienţii critici, pentru transplantul renal, am fost de curând acreditaţi că îndeplinim toate condiţiile de transplant, suntem cuprinşi în programul de implanturi spinale, de hidrocefalii. Prin aceste programe ne aducem fonduri suplimentare la spital.

Ultimele Stiri
abonare newsletter