Sănătate

Premieră în Cluj-Napoca. Pacienți cu ocluzie coronariană totală cronică, salvați prin două intervenții complexe

Doi pacienți care sufereau de ocluzie cronică totală, una dintre cele mai grave leziuni coronariene - în care una sau mai multe dintre arterele care irigă inima sunt închise complet, au fost salvați luni la Spitalul Monza-Ares, în cadrul unor intervenții efectuate în premieră în Cluj-Napoca.

Unul dintre pacienți, în vârstă de 72 de ani, suferise un infarct miocardic acut în urmă cu câteva luni. În luna ianuarie, medicii de la spitalul Monza-Ares Cluj-Napoca i-au implantat 3 stenturi pe artera coronară stângă. Investigațiile realizate atunci au arătat că artera coronară dreaptă era blocată complet de plăci de aterom și nu putea fi tratată prin intervenția clasică. Echipa medicală formată din dr. Ștefan Moț și dr.Marin Postu a realizat revascularizarea arterei prin abord retrograd, o intervenție care nu s-a mai făcut în Cluj-Napoca până acum. Față de abordarea clasică, această metodă este mai complexă și necesită experiență sporită cât și materiale speciale. Intervenția a fost reușită, iar pacientul va putea părăsi spitalul în cel mult o zi.

„În lipsa acestei soluții, calitatea vieții pacientului s-ar fi deteriorat serios în perioada următoare și s-ar fi instalat insuficiența cardiacă. În acest caz, pacientul poate să plece acasă în câteva ore” a declarat dr. Ștefan Moț.


În cazul celui de-al doilea pacient, în vârstă de 50 de ani, funcția de pompă a inimii era afactată iar artera anterioară descendentă stângă (IVA) era blocată complet. Medicii îi montaseră în luna decembrie un stent, însă situația lui impunea o soluție mai complexă. Prin intervenția realizată de Dr. Marin Postu și Dr. Ovidiu Anchidin, circulația sângelui în artera ocluzată a fost restabilită.

abonare newsletter