Sănătate
Care este cea mai importantă lecție învățată de români în pandemia de coronavirus?
Pe lângă faptul că, cel mai probabil, românii au învățat să-și calculeze mai atent prioritățile, o lecție importantă „predată” de pandemia de coronavirus este importanța igienei.
care-este-cea-mai-importanta-lectie-invatata-de-romani-in-pandemia-de-coronavirus, sursă foto: Facebook Adrian DohotaruPotrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), desfășurat în luna mai, o cincime dintre români spun că principala lecție învățată pe perioada crizei generate de pandemia de COVID-19 este importanța igienei. Apoi, urmează importanța celor dragi, a sănătății și a responsabilității.
Potrivit deputatului independent de Cluj Adrian Dohotaru, sute de mii de români locuiesc în așezări improvizate, fără apă curentă, fără canalizare, cu temerea că pot fi evacuați. „Cum să respecți regulile de igienă, fără să ai apă în casă, să te speli regulat pe mâini?”, se întreabă parlamentarul clujean, spunând că, dacă tot insistăm pe solidaritate, este vital să ne îndreptăm atenția asupra săracilor.
Adrian Dohotaru: „Unde este posibil, trebuie formalizată locuirea, ca oamenii să aibă acces la apă!”
„Parlamentul a votat legea așezărilor informale, proiect legislativ pe care l-am co-inițiat alături de Petre-Florin Manole, cu expertiza MKBT și a lui Bogdan Suditu. Dar, Guvernul liberal nu a întocmit încă normele metodologice de intervenție publică integrată pentru reglementarea, limitarea extinderii așezărilor informale și îmbunătățirea condițiilor de viață și siguranță a locuitorilor acestora”, mărturisește deputatul clujean, care a solicitat Guvernului să adopte normele de implementare.
„Unde e posibil, trebuie formalizată locuirea, ca să aibă apă, așa cum încerc și pentru oamenii din Dallas, Pata Rât, unde Primăria refuză să le dea posibilitatea de a avea apă curentă pentru că zona apare ca teren industrial, nu de locuit, deși tot Primăria a evacuat la câteza zeci de metri de Dallas, sute de oameni de pe strada Coastei. Unde nu e posibil, oamenii trebuie mutați. Asta dacă într-adevăr suntem conștienți de importanța igienei personale. Dar și să avem acces la ea”, mai spune parlamentarul.
CITEȘTE ȘI: