Sănătate
Spitalele COVID-19 sunt locuri de DETENȚIE, acuză Avocatul Poporului. Guvernul contraatacă: „Pacienții nu sunt deținuți, cadrele medicale nu sunt torționari”
Guvernul României a trimis o solicitare Avocatului Poporului prin care a cerut retragerea mesajelor transmise de Renate Weber spitalelor COVID-19.
spitalele-covid-19-sunt-locuri-de-detentie-acuza-avocatul-poporului-guvernul-contraataca-pacientii-nu-sunt-detinuti-cadrele-medicale-nu-sunt-tortionariGuvernul României a solicitat Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu COVID-19 de a comunica informații și documente justificative legate de modul în care sunt tratați pacienții și de organizarea instituțiilor spitalicești.
„Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești care derivă din legislația națională, precum și din tratatele internaționale la care România este parte. Totuși, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun”, se arată într-un comunicat remis, joi, de Guvern.
Guvernul României: Pacienții COVID-19 nu sunt „deținuți”, iar medicii nu sunt „torționari”
„Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari, așa cum s-ar putea înțelege din anunțurile pe care spitalele ar trebui să le afișeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului”, mai transmite Executivul.
„Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 și creează, în egală măsură, percepții negative pacienților și familiilor acestora”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
Avocatul Poporului: Orice loc în care persoana este lipsită de libertate este considerat loc de detenție
Avocatul Poporului a trimis spitalelor din toată țara o înştiinţare potrivit căreia sunt monitorizate, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie. Renate Weber a explicat că „orice loc în care persoana este lipsită de libertate”, de unde „nu poate să plece prin voinţa proprie”, este considerat loc de detenţie.
„În contextul actual, trebuie avut în vedere faptul că persoanele internate în spitalele COVID-19 nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorităţi. Mai mult decât atât, în aceste spitale sunt internaţi atât pacienţi simptomatici, dar şi asimptomatici şi suspecţi de COVID-19, aceştia neavând posibilitatea refuzului internării”, este de părere Renate Weber.
CITEȘTE ȘI: