Sănătate
Pandemia este încă la început. Cine plătește cel mai mare preț în lupta cu Covid-19?
Un expert OMS avertizează oamenii cu privire la pandemia de covid-19: Pandemia este abia la început și poate deveni mai gravă.
Pandemia este încă la început. Cine plătește cel mai mare preț în lupta cu Covid-19?
David Nabarro, expert al OMS, a declarat că pandemia a scăpat de sub control și riscă să ducă la contracție economică.
„O problemă de sănătate a scăpat de sub control și face ca lumea nu doar să intre în recesiune, ci și într-o contracție economică uriașă, care probabil ar dubla numărul oamenilor săraci, va dubla numărul celor subnutriți și va duce la falimentarea a sute de milioane de companii mici”, avertizează el.
Pandemia este abia la început
„Acest lucru este cu adevărat grav – nici măcar nu am ajuns la mijlocul pandemiei. Suntem încă la început și începem să vedem ce pagube va provoca lumii. Și devine din ce în ce mai grav pe măsură ce intrăm în această fază în Europa, unde cazurile cresc din nou”, a adăugat Nabarro.
Cine plătește scump în această luptă?
În prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, angajații în domeniul sănătății plătesc un preț ridicat cu sănătatea lor.
„Covid-19 a expus angajații în domeniul medical și familiile acestora la un nivel d risc fără precedent”, a reamintit OMS, vorbind despre statisticile care arată clar că „ratele de infectare în rândul personalului medical sunt mult mai mari decât pentru restul populației.”
Personalul medical reprezintă aproximativ 3% din totalul populației unei țări, iar cifrele colectate de OMS arată că 14% din cazurile de Covid-19 se referă la personalul medical.
„În unele țări, această proporție poate atinge 35%”, arată comunicatul.
Consiliul Internațional al Infirmeriei a afirmat într-un raport că un număr de aproximativ 3 milioane de angajați din domeniul sanitar s-au îmbolnăvit de Covid-19.
Violență asupra personalului medical
Riscurile nu sunt doar fizice, fie că este vorba de coronavirus sau de violențele la care sunt expuși acești angajați din domeniul sanitar. Stresul creat de teama permanență de a se îmbolnăvi, orele lungi de muncă, separarea de cei dragi pentru a-i proteja și, uneori, respingerea sau ostilitatea din partea societății au, de asemenea, un impact grav asupra sănătății lor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) insistă pe protecția acestui personal în fața violenței la locul de muncă și pe o îmbunătățirea a stării psihologice.
CITEȘTE ȘI:
Proprietarul centrelor de bătrâni în care s-au găsit 93 de cazuri de COVID-19 riscă 2 ani de închisoare
Masca de protecție, mai puțin eficientă pentru femeile din sistemul medical