Sănătate
România ar trebui să adopte „modelul suedez” pentru gestionarea pandemiei de CORONAVIRUS. În ce constă acesta?
România ar trebui să adopte „modelul suedez” pentru a minimaliza efectele pandemiei de CORONAVIRUS. Rafila: „Ne pierdem timpul cu dezbateri sterile: cine e de vină, cine e responsabil.”
România ar trebui să adopte „modelul suedez” pentru gestionarea pandemiei de CORONAVIRUS. În ce constă acesta?
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat ce presupune „modelul suedez” pe care România ar trebui să îl adopte pentru a minimaliza efectele pandemiei de coronavirus.
„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.”
De oameni depinde controlul pandemiei
„În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bune de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice”, a explicat Rafila.
Conflictele dintre clasa politică și cetățeni
Totuși, acesta este de părere că acest lucru nu este posibil dacă autoritățile nu pot clădi încrederea populației în cei care iau deciziile.
„Mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil. Și nu reușim să ne dăm seama că discutăm despre o problemă de sănătate publică care nu afectează numai PNL-ul, USR-ul sau PSD-ul, iar soluția trebuie să vină de la clasa politică care ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ajute împreună la soluționarea acestei probleme de sănătate publică.”
Încrederea cetățenilor va fi generată de comportamentul clasei politice
„Eu, ați văzut, am intrat în politică de o săptămână și am avut parte de atacuri din prima zi. Văd că lucrurile astea continuă. Astăzi nu sunt eu ținta, dar sunt late persoane de pe scena politică acuzate de tot felul de lucruri. Ne pierdem timpul, pandemia progresează și pericolul crește foarte mult și cred că ar fi înțelept să terminăm cu aceste dispute sterile și să găsim împreună o strategie de convingere a populației că trebuie să fie parte din acest proiect”, a declarat Alexandru Rafila la Sinteza Zilei.
CITEȘTE ȘI:
Echipamente medicale de peste 250.000 de lei pentru Institutul de Urologie. FOTO
Masca, chiar te scapă de COVID19? Director medical Cluj: „Eu am două exemple concrete că m-a salvat”