Sănătate

Recoltarea probelor pentru testul COVID19, eficientă din salivă. Cherecheș: „E mai ieftină și mai ușor de recoltat”

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică din Cluj, susține recoltarea probelor pentru testul COVID-19 din salivă. Expertul spune că este „mai ușor de recoltat”.

 

 


Testul de tip RT-PCR pentru diagnosticare COVID-19 este efectuat prin recoltarea probelor din nas. Totuși, Răzvan Cherecheș susține că ar fi mult mai ieftin și mai ușor de recoltat probe din salivă.

 


Totodată, disconfortul creat oamenilor care se testează ar fi mult mai mic. Mulți români care s-au testat s-au plâns de-a lungul anului pandemic că procesul de recoltarea a probelor face parte dintre cele mai inconfortabile momente pe care le-au trăit.

Expertul UBB susține că recoltarea din salivă ar trebui să fie utilizată în locul celei din nas: „Colectarea probelor pentru diagnostic COVID-19 RT-PCR din nas ar trebui să fie înlocuită cu recoltarea din salivă (la fel de sensibilă, mai ieftină și mai ușor de recoltat)”


Răzvan Cherecheș a scris într-o postare pe Facebook că recent s-a demonstrat că procesul este la fel de bun prin salivă cum este cel cu probe din nas, fapt pentru care a trimis un articol științific bazat pe acest lucru Ministerului Sănătății.

CITEȘTE ȘI:


Teste coronavirus: cate tipuri sunt si care dau cel mai precis rezultat

 

Primul test rapid Covid-19 produs în România! Cât de simplu este de folosit?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter