Sănătate

Cum au fost dezvoltate atât de repede vaccinurile anti-COVID? Expert UBB: „Am avut noroc”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la UBB Cluj, a explicat cum de s-a reușit realizarea atât de rapidă a vaccinurilor anti-COVID-19.

 

 


În mod normal, dezvoltarea unui vaccin poate dura până la 10-15 ani. În cazul serului anti-COVID, procedura a trebuit accelerată semnificativ.

„Am avut noroc!”

Expertul UBB este de părere că am fost norocoși în ce privește găsirea antidotului într-un timp așa de scurt.


„Am avut noroc. Noi, ca omenire, am avut noroc. Dezvoltarea unui vaccin poate lua și 10-15 ani. Niciodată în istoria omenirii nu s-au alocat atât de multe resurse financiare, dar și umane, pentru realizarea unui singur produs”.” a spus profesorul de sănătate publică.

Motivele dezvoltării accelerate a vaccinului anti-COVID

Epidemia de S.A.R.S (2002) și cea de M.E.R.S (2012) a contribuit considerabil la găsirea antidotului anti-COVID, conform expertului. Virusul ce a provocat aceste două epidemii este din aceeași familie ca și cel SARS Cov-19, ceea ce înseamnă că specialiștii erau într-o oarecare măsură familiarizați cu unele particularități.


„Imediat după aceste două epidemii, a început lucrul la vaccinul împotriva acestui tip de virus. Informațiile și cunoștiințele acumulate de specialiștii care au lucrat la acest ser au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID de azi.” a afirmat Răzvan Cherecheș.

Al doilea motiv ar fi faptul că de peste 20 de ani se lucrează la tehnologia A.R.N Mesager (ARNm).


„Tehnologia a fost inițial dezvoltată pentru tratarea cancerului, dar în perioada de pandemie s-a aflat că poate fi adaptată și pentru vaccinurile anti-COVID” a explicat profesorul.

Un alt motiv foarte important este faptul că triajul de fază trei (în cadrul căreia jumătate de populație este vaccinată cu serul anti-COVID și cealaltă jumătate, cu un ser obișnuit) a durat mult mai puțin timp, un număr considerabil din populație fiind deja infectată. Astfel, evoluția persoanelor infectate nevaccinate și cele infectate vaccinate a fost vizibilă într-un timp mai scurt.

abonare newsletter